Gümrüklerde "bürokrasi artacak" endişesi

ADANA (İHA) - Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Gümrük Müsteşarlığı'nca Serbest Dolaşım Belgeleri'nin (ATR) kullanımına yönelik yapılan değişikliklerin başta bürokrasinin artırılması olmak üzere çeşitli konularda sıkıntıya yol açtığını söyledi.

ATO tarafından, Gümrük Müsteşarlığı tarafından AB üyesi ülkelere yapılan ihracatlarda, ihracatçılar tarafından son dönemde karşı gümrüklerce "Sonradan Kontrol" amacıyla geri gönderilen evrak sayısının artması üzerine, sorunun değerlendirilmesi amacıyla sektör temsilcilerinin katıldıkları bir toplantı düzenlendi.

Reklam
Reklam

Toplantıda konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri olan ihracatı olumsuz etkileyebilecek uygulamanın enine boyuna tartışılması gerektiğini belirterek, "Yeni uygulamaya göre, ticaret ve sanayi odaları kendi üyesi olmayan firmalara ATR belgesi satışı yapamayacak ve kendisi tarafından satılmamış olan ATR belgelerini de onaylayamayacaktır. Bu düzenlemeyle birlikte Gaziantep, Mersin, Antakya, Kahramanmaraş, Kayseri gibi komşu illerden gelen ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerden Adana çıkışlı ihracat yapmak isteyen firmaların ATR belgelerini kayıtlı oldukları ticaret odalarından satın almaları ve onaylatmaları gerekecektir. Adana Ticaret Odası üyesi firmalar da bundan böyle, özellikle Mersin veya İstanbul gümrükleri çıkışlı ihracatlarında, evraklarını bağlı oldukları Adana Ticaret Odası'ndan satın alıp onaylatmak durumundadırlar. Dolayısıyla bürokrasiyi oldukça artıran yeni uygulama sektörde faaliyet gösteren üyelerimizi de olumsuz etkileyecek niteliktedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Toplantı sonunda ATO tarafından sektör temsilcilerinin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin bir rapor hazırlanarak Gümrük Müsteşarlığı ve diğer ilgili kurumlara gönderilmesi kararlaştırıldı.