Gümrüklerde şu ana kadar 98 bin 600 kişi oy kullandı

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, gümrük kapılarından iki gün önce...

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, gümrük kapılarından iki gün önce aldığı bilgeye göre, 98 bin 600 kişinin oy kullandığını açıkladı. İpek, yurtdışında ikamet eden oy kullanabilecek 2 milyon 600 bin seçmen bulunduğunu söyledi.
Haluk İpek, Cihan Network TV'de Anadolu Sabah programına katılarak, seçim öncesinde önemli uyarılarda bulundu.
İpek, AK Parti’nin 12 Haziran tarihinde oylarını artırarak yeniden iktidar olma konumunda bulunduğunu, 2007 yılında aldıkları yüzde 47’lik oy oranının üzerinde bir oy almayı hedeflediklerini ifade etti.
Hedeflerinin yüzde 367’yi aşmak olduğunu kaydeden İpek, AK Parti’nin 8.5 yılda önemli tecrübeler edindiğini ve yeniden tek başına iktidara talip olduğunu kaydetti.
Seçmenin oy kullanırken hizmet siyasetin ön planda tutmalarını isteyen İpek, ideolojiden ziyade kendilerine verilen hizmetlere göre oy verilmesini talep ettiklerini belirtti. İpek, MHP ve CHP’nin iktidarda bulundukları dönemde başarılı olduklarına dair tek bir maddeyi bile seçim beyannamesine koymadıklarına dikkat çekti. AK Parti’nin geçmişinin Türkiye’yi dönüştüren başarılarla dolu olduğuna işaret eden İpek, diğer siyasi partilerin geçmişte yaptıklarına bakıldığında bir başarılarının olmadığını ifade etti.
CHP’nin seçimde referandumda olduğu gibi her şeyi veren bir strateji izlediğini kaydeden İpek, CHP’nin seçim kampanyasının 2002 yılındaki Genç Parti’nin kampanyasına benzetti. İpek, iktidarları belirleyen büyük kitlenin CHP’nin vaatlerine kanmadığını savundu.

Reklam
Reklam

"HALK OYUNUN GÜCÜNÜN FARKINA VARDI"
İpek, Türkiye’de halkın oyununun gücünün farkına vardığına işaret ederek, şunları söyledi: “Öncedeki seçimlerde yaşadığımız tecrübeler var. Millet iradesi, milletin oyu denilince, sandıktan çıkacak sonuç denilince bundan hoşlanmayan, sandık, seçim denilince tüyleri diken diken olan bir kesim var. Bu kesim seçmen iradesinden hoşlanmıyor. Sandıktan çıkacak sonuçtan hoşlanmıyor.” ifadelerini kullandı.

"İPTAL EDİLEN OY ORANI DÜŞÜYOR"
Geçmiş dönemlerde seçimlerde kullanılan oylar içerisinde iptal edilenlerin oranının yüksek olduğunu vurgulayan İpek, “Referandumda bu yüzdeler aşağıya doğru düştü. Oy kullanma oranları yükseliyor.” diye konuştu.
İpek, geçmiş seçimlerde görev almış bir kişinin kendisine ‘Tercihinden hoşlanmadığımız tipte bir seçmen ise ıslamaya çok mürekkep koyarız. Zaten o küçücüktür mühür. Istampaya bastığında eline mürekkep bulaşır. Oy kullanmak için gittiğinde elindeki mühür oy pusulasına bulaşır. Bunu işaret sayardık ve oyu iptal ederdik.’ dediğini aktardı.

Reklam
Reklam

"SANDIK BAŞINDAKİ KİŞİNİN SEÇMEN İRADESİNİ FARKLI YANSITMASI İMKÂNSIZA YAKIN"
Vatandaşın oyunun doğru tutanaklara geçirilmesinin anayasal bir zorunluluk olduğunu ifade eden İpek, “Bunu sağlamak için bir sürü ceza hükmü, kanun hükümleri var. Bunlarla ilgili eksikliklerin olduğunu gördük. Sandığın başındaki bir kişinin seçmen iradesini çok farklı yansıtması imkânsıza yakın. Bunu yapacak kişinin bilgisayarlardan çok daha zeki olması lazım. Seçim kanununda değişiklik yaparak denetim mekanizmaları oluşturduk. Seçim kanunda yapılan değişiklikle YSK’da parti temsilcilerinin bulunma hakkını verdik. Bayrak kirliliğini kaldırdık. Görüntü kirliliği açısından bu seçim daha iyi oldu. Yerel dil ve lehçelerde propaganda yapıldı. Oy sandıkları şeffaf oldu. Çay kartonlarından oy kabinleri vardı. Batılı ülkelerde olduğu gibi standart oy kabineleri oluşturuldu. Vatandaşın oyunu kullanıyor vatandaşın.” şeklinde konuştu.

MÜHÜRLER ÖZEL YAPILDI

Bu seçimde kullanılacak oy kullanma mühürlerinin özel yapıldığını anlatan İpek, oy pusulalarının içerisine konulduğu zarfların büyütüldüğünü hatırlattı. İpek, bu seçimde sandık alanı ve sandık çevresi güvenliğine de özel önem verdiklerini ve bu yönde yasal düzenlemeler yaptıklarını kaydetti. Sandık çevresinde meydana gelecek hukuksuzluk, tehdit ve kişilerin iradesine yönelik durumlarda bir siyasi parti temsilcisinin güvenlik görevlisini çağırma yetkisinin getirildiğini söyledi.
İpek, seçimlerde oy kullanılan binaların bahçesinde, koridorunda yığılma olmayacağını kaydetti. İpek, oy kullanacak kişilere yönelik tehditlere yönelik 3 ila 5 yıl arasında hapis cezası getirildiğini, oy kullanımın alanına gelişi engellenmesi 1 ila 3 yıl hapis cezasının bulunduğunu hatırlattı.

Reklam
Reklam

MEDYA SANDIK BAŞINDAN BİLGİ ALABİLECEK
Medya mensuplarının sandık başında bilgi alma haklarının bulunduğunun altını çizen İpek, “Haber ajanslarının temsilcileri oylar sayılırken sandığın başında bulunabilir' diye kanuna açıkça yazdık. Bundan sonra hiç kimse basın mensuplarına ‘burada duramazsınız’ diyemeyecek. Demokrasi açısından çok önemli. Sonuçları alabilecek. Bir kısım istihbaratlara göre seçmenin hangi partiye oy verdiğini cep telefonu ile fotoğraflanmasını isteyenler varmış. Bu kanuna göre cep telefonu ve fotoğraf makinesiyle ilgili oy kabinine giremeyecek.” diye konuştu.

GÜMRÜKLERDE 98 BİN OY KULLANILDI
Gümrüklerde kullanılan oy oranın düşük olduğunu söyleyen İpek, yurtdışında bulunan 2 milyon 600 bin seçmenden şu ana kadar 98 bin 600’ünün oy kullandığı kaydetti. İpek, önümüzdeki seçimde 2 milyon 600 kişinin oylarını elçilik ve konsolosluklarda kullanabileceğini vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz