Gümüş kapaklı rakılar toplatılıyor

İSTANBUL (İHA) - Piyasa sürülen sahte rakıdan 18 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Mey İçki Dağıtım A.Ş., piyasada bulunan 5 milyon gümüş kapaklı rakıların altın kapaklı rakılar ile değiştirilmesine başladı. Değişimin yapıldığı ilk günde, ellerindeki kolilerle rakı değiştirmeye getiren bayiler, deponun önünde izdihama neden oldu.

Sahte rakıya ilişkin düzenlenen operasyonlar sürerken, Mey İçki Dağıtım Şirketi, İstanbul, Ankara ve İzmir'de piyasada bulunan yaklaşık 5 milyon gümüş kapaklı rakıyı altın kapaklı rakılar ile değiştirmek üzere toplamaya başladı. Tek tek aranan bayilerden, ellerinde bulunan gümüş kapaklı rakıların dağıtım depolarına getirerek değiştirmeleri istendi. Değişimin yapıldığı ilk günde, depo önünde kuyruk oluşturan bayiler izdihama neden oldu. 1 haftadır rakı satamadıklarını söyleyen bayiler, satış noktalarına hücum etti. Ellerindeki kolilerle rakıyı değiştirmeye getiren bayiler deponun önünde izdihama neden oldu. Bayiler, "Sahte rakı olayından sonra hiç rakı satamadık. Her şey elimizde kaldı. Vatandaş altın kapaklı rakıları soruyor. Umarım bundan sonra her şey normale döner" dedi.

Reklam
Reklam

Mey İçki Dağıtım A.Ş. Ceo'su Galip Yorguncıoğlu ise, Beşiktaş'ta bulunan Mey İçki'ye ait satış deposunda yaptığı açıklamada, "Piyasada bulunan gümüş kapaklı rakıların tamamını altın kapaklı rakılarla değiştireceğiz. Topladığımız rakıları daha sonra imha edeceğiz. İlk olarak toplama işlemine İstanbul, Ankara ve İzmir'de başladık. 15 gün içinde bütün Türkiye'de rakıları toplatmış olacağız. Sadece bayiler değil, vatandaşlar da evde bulunan gümüş kapaklı rakıları getirip bizimle değiştirebilirler" şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının, "Bu rakının da sahtesi üretilir mi?" şeklindeki sorusuna karşılık, "Her şeyden önce bu bir süreç meselesi. Önce altın kapağın kalıbını yapmaları gerekiyor. Bu da uzun bir süreç gerektirir. Vatandaşlar sahte rakıyı gerçeğinden ayırt etmek için kapakların üzerine baksınlar. Seri numaralarında bu rakıların Mey İçki tarafından dağıtıldığını anlayabilirler. Sorun yaşamazlar. Günlük 250 bin şişe rakı değiştirebiliyoruz. Toplanan rakıları daha sonra vergi mevzuatına bakarak sayacağız ve imha edeceğiz. Tutanak tutulacak" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam