Gümüşhacıköy'de Organik Pırasa Üretimi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Organik Tarım Yetiştiriciliği ve Kontrolü Projesi kapsamında Gümüşhacıköy'de organik gümüş pırasası yetiştiriliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Organik Tarım Yetiştiriciliği ve Kontrolü Projesi kapsamında Gümüşhacıköy'de organik gümüş pırasası yetiştiriliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, ilçeye özgü gümüş pırasasını marka haline getirmek, varlığını devam ettirmek amacıyla proje başlattıklarını söyledi. "Gümüşhacıköyümüzde gümüş pırasası yerli olarak yetiştirilmekte, bunu organik tarıma dahil edip, organik olarak gümüş pırasasını piyasaya sunmayı amaçladık" diyen Sağlam, şöyle devam etti: "Projeyi sunduğumuzda önce pırasa yetiştiricilerini bulup bunlarla istişare yapıp organik yetiştiricilik hakkında eğitim verdik. Eğitimler sonunda kendilerine sertifika verdik. Organik yetiştiriciliğin nasıl olacağını hangi şartlar altında yürüyeceğini anlattık. Üç yıllık bir geçiş sürecinde sürekli takip eder hale geldik. İlk yılda parseller üzerinde pırasa yetiştiriciliğinde organik gübre temin ettik ve üreticilerimize verdik. Organik gübreyi kullanarak gümüş pırasası yetiştiriciliğine başlamış olduk. Sonraki aşamalarda bunların yabancı ot mücadelesi ve hastalıklarla mücadelesinde vatandaşımızın özellikle kültürel mücadeleye öncelik vermesi yani iş gücü ile kimyasal madde kullanmadan yabancı ot mücadelesine geçiş yaptık. Bu parselimizde vatandaşımız yabancı otu tamamen elleriyle temizlemiş hiçbir kimyasal madde kullanmamış hiçbir kimyasal gübre kullanmadan organik gübre ile bu yetiştiriciliğe başladı. Önümüzde ki iki yıl boyunca organik gübre kullanımını ve otla mücadelesini takip edeceğiz, ürünü üçüncü yılın sonunda sertifika vererek organik pırasa şeklinde pazara ve piyasaya sunacağız. Gümüş pırasasının organik yetiştirilmesindeki amacı gümüş pırasası diğer yetiştirilen çeşitlere göre biraz daha kısa boylu lezzetli, pişmesi ve yemesi daha kolay olan bir pırasa çeşidimiz." Çetmi köyünde 50 yıldır çiftçilikle uğraşan Celal Kara ise şunları söyledi: "Gümüş pırasası eskiden bu yana ekildiği için yöremizde biliniyor. Eskiden ürünlerde ilaç kullanılıyordu. Artık ilacı bırakarak organik tarıma yöneldik. Burada pırasa, ıspanak, domates, biber de organik olarak yapıyoruz. Ürünlerimizde ilçe tarımın vermiş olduğu gübreleri kullanarak ve yine ilçe tarımın vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Ürünlerimizin tohumunu kendimiz üretiyoruz. Herhangi bir ilaç firmasından ilaç almıyoruz."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz