Gümüşhane Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Irkın: "Kenelerle Mücadele Kapsamında Ilaçlama Faaliyetleri, Haziran Ayının Ikinci Haftasına Kadar Devam Edecek"

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, kenelerle mücadele kapsamında ilaçlama faaliyetlerinin haziran ayının ikinci haftasına kadar devam edeceğini

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, kenelerle mücadele kapsamında ilaçlama faaliyetlerinin haziran ayının ikinci haftasına kadar devam edeceğini bildirdi.

Irkın, yaptığı açıklamada, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi ile ilçe Müdürlüklerinde görevli veteriner sağlık personelince büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda kene ilaçlamasının yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Genel olarak mart ve ekim ayları arasında aktif olan kenelerle mücadele kapsamında ilaçlama faaliyetlerinin haziran ayının ikinci haftasına kadar devam edeceğini belirten Irkın, "İlaçlama faaliyetlerimizle birlikte hedef gruplara yönelik eğitici bilgiler verilmekte ve hastalıktan korunma ve etkin mücadele yöntemleri aktarılmaktadır. Doğada asırlardır var olan ve olmaya devam edecek kenelerin tamamının yok edilmesi mümkün olmadığı gibi, bilinçsizce yapılacak ilaçlama çalışmalarının doğaya vereceği zarardan hareketle kene popülasyonunu kabul edilebilir sınıra indirme hedefindeyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Hastalıktan korunma için risk grupları içinde yer alan hayvan sahipleri, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları ve çiftçilik yapanların bireysel korunma tedbirlerine harfiyen uymalarının önemli olduğunu vurgulayan Irkın, "Eğer üzerinizde kene bulduysanız kısa sürede sağlık kuruluşuna ulaşabilecekseniz kene görevlilerce alınmalıdır. Sağlık kuruluşuna ulaşmak zaman alacaksa kene cımbız ile deriye en yakın noktadan kavranarak yavaşça yukarı doğru çekilmeli ve parçalanmadan vücuttan uzaklaştırmalı, bölge sabunlu su ile yıkanmalıdır" diye konuştu.

Irkın, her yaştan büyükbaş hayvanların küpelenmesi ve Hayvan Kayıt Sistemi'ne işletilmesi için son bir haftaya girildiğini de ifade ederek, şunları kaydetti:

"2 Haziran tarihine kadar her yaştaki sığır cinsi hayvanın küpelenmesine müsaade edilecektir. İlimizde, bu tarihten sonra 20 günlükten küçük hayvanların küpeleme işlemi yapılacak. Hayvanlarını küpeletmeyen yetiştiriciler idari para cezası alacak. Küpesiz hayvanların nakil halinde yakalanması durumunda en yakın kesimhanede kesim yaptırılarak hayvan eti sahibine teslim edilecek. Küpesiz ve belgesiz hayvanlar hayvan pazarına sokulmayacak ve il, ilçeler arası nakil yapılamayacak,hayvancılıkla ilgili desteklenmelerden de faydalanamayacaklar."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz