Gümüşhane pestili Avrupa'da

GÜMÜŞHANE (İHA) - Adına festivaller düzenlenen Gümüşhane Pestili'nin Avrupa'ya ihracına başlandı.Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, ilk etapta Almanya'ya 3.5 ton pestil ihracının Ağustos ayı içerisinde gerçekleştiğini belirtti. Akçay, pestilin tanıtımını yapmak üzere geçen yıl Almanya, Fransa ve İngiltere'ye gittiklerini hatırlatarak, "Ziyaret ettiğimiz bu ülkelerden Almanya bizden 3.5 ton pestil talebinde bulundu. Yapılan siparişi anında karşılayarak ilk ihracatımızı gerçekleştirmiş olduk" dedi.

Reklam
Reklam

Pestilin yarım yüzyıllık bir geçmişi olduğunu ifade eden İsmail Akçay, "Ancak kaliteli pestil üretimine son iki yılda ulaşabildik. Bu son iki yıl içerisinde pestil sektöründe büyük gelişmeler oldu. Önceleri ilkel bir şekilde üretim yapılırken sağlanan modernizasyonla daha kaliteli ve daha sağlıklı üretime geçilmiş oldu. İlimizde sağlık ve pestil üretim belgesi bulunan beş firmamız var. Bu firma sayısını artırıp yıllık 10 ton olan pestil üretimini daha da artırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

İsmail Akçay, pestilin kent merkezi dışında köylü vatandaşlarca da üretildiğini belirterek, "İl genelinde üretilen pestil ilimiz ekonomisine yıllık katkısı 100 milyar lirayı bulmaktadır. Ancak Oda olarak bunu yeterli bulmuyoruz. İlimiz genelinde modernizasyonu geliştirmek, üretim artırmak ve daha fazla dış pazar bulmak için çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu.