Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü Engellerin Farkında

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğünün ÖDES için hazırladığı "Engellerin Farkındayız" projesi hibe desteği almaya hak kazandı.

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğünün ÖDES için hazırladığı "Engellerin Farkındayız" projesi hibe desteği almaya hak kazandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Özürlüler Destek Programı (ÖDES) 2011 yılı proje teklifi kapsamında Sağlık Müdürlüğünün "Engellerin Farkındayız" projesi değerlendirmeler neticesinde hibe desteği almaya hak kazandı.

Projeyle ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, Türkiye'de yüzde 12,3 civarında olan özürlülük oranının Gümüşhane'de yüzde 1,4 civarında olduğunu belirterek ilçelere bakıldığında ise Kelkit'te 594, Şiran'da 366 ve Merkez ilçede 412 engelli vatandaşın bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Proje ile bu rakamlar ışığında öncelikle Kelkit, Şiran ve Merkez ilçenin kırsal bölgelerinden seçilecek bireylere özürlülüğün önüne geçebilmek için eğitim verileceğini, 0-6 yaş grubuna Denver II Gelişim Tarama Testi uygulanarak gelişim gerilikleri ve olası problemlerin önceden tespit edilerek gerekli yönlendirmelerin yapılacağını kaydeden Öztürk, "Bu proje ile kırsal kesim köylerinde yaşayan bireylerin özürlülüğün nedenleri hakkında bilgi sahibi olmaları, yapılan hataları fark etmeleri bundan sonraki yaşamlarında daha sağlıklı, bilinçli adım atmalarıyla birlikte; önlenebilir özürlülüklerin önlenmesi, bunların mümkün olduğu kadar erken teşhisi, gereken müdahalelerin zamanında yapılmasıyla ilimizde özürlülük oranının düşürülmesi hedeflenmektedir." dedi.

Öztürk, Gümüşhane merkez, Kelkit ve Şiran ilçesi kırsal kesimlerinde yaşayan anne ve anne adayı tüm kadınları kapsayan proje ile beklenen sonuçları ise şöyle açıkladı: "Hedef gruplar, özürlülüğe neden olabilecek hastalıklar, rehabilitasyon gibi bazı kavramlar hakkında bilgi sahibi olup farkındalık kazanmış olacaktır. Anne ve anne adaylarının doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası özürlülüğe neden olabilecek davranışların farkına varmaları sağlanacak ve bu konuda yapılan yanlışların önüne geçilecektir. 0-6 yaş grubuna yapılacak olan Denver II Gelişim Tarama Testi ile gelişim geriliği olabilecek çocuklar saptanacak ve erken müdahale ile teşhis edilecektir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: