Gümüşhane'de Afetzedelerin Tamamı Konutuna Kavuşuyor

Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, "Bu yıl itibariyle Gümüşhane'de geçmişten günümüze kadar herhangi bir afet sebebiyle hak

Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, "Bu yıl itibariyle Gümüşhane'de geçmişten günümüze kadar herhangi bir afet sebebiyle hak sahibi olup da konutunu alamayan afetzedemiz kalmayacak" dedi.

Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'nin Ege Denizi'nden başlayıp, doğuya doğru devam eden Kuzey Anadolu Fay Hattı'na 80 kilometre mesafede olduğunu, Erzincan ve çevresinde oluşan depremlerden etkilendiğini belirterek, "Deprem dışında kaya düşmesi, heyelan, çığ ve su baskını gibi afetler sıklıkla yaşanmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

İl genelinde 1987 yılından bugüne kadar Bakanlar Kurulu kararıyla 77 yerleşim biriminin "afete maruz bölge" ilan edildiğini ifade eden Bayrak, bu yerleşim birimlerinden 32'sinin genel hayata etkili, 45'inin ise genel hayata etkisiz bulunduğunu söyledi.

Söz konusu 77 yerleşim biriminde afet çalışmaları yapıldığını kaydeden Bayrak, şöyle devam etti:

"Genel hayata etkili bulunan bölgelerdeki hak sahipleri için bugüne kadar 514 afet konutu yapılarak teslim edildi. Hak sahibi kabul edilen ve uygun arsa teminindeki güçlük nedeni ile yapılamayan 113'ü ihaleli, 60'ı Evini Yapana Yardım yöntemiyle olmak üzere 173 konutun yapımına devam edilmektedir. Merkez Özcan Mahallesi'nde yapılmakta olan 113 afet konutunun eksikliklerinin tamamlanması için müteahhit firmaya 20 Nisan'a kadar süre verildi. Çalışmalar ilgili firma tarafından sürdürülüyor. Muhtemelen geçici kabulü 20 Nisan'dan sonraki bir tarihte TOKİ tarafından yapılarak Afet ve Acil Durum Başkanlığı'na teslim edilecek ve kura çekimiyle hak sahiplerine dağıtılacak."

Reklam
Reklam

Bayrak, Kelkit ilçesinde Evini Yapana Yardım yöntemiyle yapılacak 60 konuttan 55'inin yapımına başlandığını belirten Bayrak, "İnşaatlar ortalama yüzde 65 seviyesine kadar tamamlandı. Yapımına başlanmayan 5 konut için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Yapımı bu yıl içinde tamamlanması planlanan konutların altyapı ihalesi Valiliğimizce 2013 yılı yatırım programına alınarak, aynı yıl içerisinde ikamete açılması hedefleniyor. Bu yıl itibariyle Gümüşhane'de geçmişten günümüze kadar herhangi bir afet sebebiyle hak sahibi olup da konutunu alamayan afetzedemiz kalmayacak. Yıl sonuna kadar bu hedefimize ulaşmış olacağız" diye konuştu.

Müdürlüğün kontrol etütleri programında 37 bölge bulunduğunu, bu bölgeleri sürekli denetlediklerini de ifade eden Bayrak, "Bu bölgelerden Kürtün ilçesinin Gürgenli Merkez ve Mursal mahalleleri ile Şiran ilçesinin Gökçeler köyünün bir bölümü için afete maruz bölge kararı alınmış olup, 2013 yılı içerisinde yatırım programına dahil edilmesi sağlanarak ıslah çalışmalarının tamamlanması hedeflenmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Muhabir: İbrahim Özdemir / Asena Akçay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: