Ramazan ayı bugün itibari ile bitiyor ve yarın Ramazan bayramı başlıyor. Ramazan bayramının ilk günü bayram namazı vakti demektir. Peki Gümüşhane'de bayram namazı kaçta? Yarın Gümüşhaneliler saat kaça göre kalkacaklar. Gümüşhane'de bayram namazı saat kaçta haberimizin devamından öğrenebilir ve kalkış saatinizi ona göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bilmeyenler ve ya yılda iki defa olduğu için hatırlamakta zorlanan için bayram namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı, yarın yakınlarınıza gönderebileceğiniz bayram namazı mesajları haberimizin devamında...
GÜMÜŞHANE'DE BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?
Bilindiği gibi bayram namazı, cemaatle kılınması gereken bir namazdır. Bu nedenle yarın sabah Günüşhaneliler bayram namazı kılmak için en yakınlarındaki camiye gidecekler. Geç kalmak istemiyorsanız saatinizin alarmını Gümüşhane'nin bayram vaktine göre ayarlamanız gerekiyor. İşte Gümüşhane bayram namazı vakti...
Gümüşhane bayram namazı saati: 5:38
Diğer illerimiz için bayram namazı saatlerini aşağıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz.
Tüm illerin bayram namazı saatleri için tıklayınız
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Sene de iki defa kılınan bayram namazının kılınışı sık sık unutulmaktadır. Bu yüzden hemen her yıl bayram öncesi insanlar internette "Bayram namazı nasıl kılınır?" Diye arama yapıp kılınışı yeniden hatırlamak isterler. İşte bayram namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı:
Bayram namazının Kılınışı:
Birinci Rek'at:
Bayram Namazı nın Kılınışı Birinci Rek'at:
1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan yada Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.
2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.
3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:
Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.
ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.
Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.
4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)
5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:
6) imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden
(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.
7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina... duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur. Kurban bayramı namazının kılınışı da bunun gibidir. Sadece niyeti değişiktir.
GÜMÜŞHANE'DE BAYRAM NAMAZI KILABİLECEĞİNİZ CAMİLER
Çamlıca Mahallesi Camisi
Merkez Kemaliye Camisi
Karşıyaka Camisi
Osman Bey Camisi
Fatih Camisi
RAMAZAN BAYRAMI MESAJLARI
Tabii bayram namazı demek Ramazan bayramının başlangıcı demektir. Ramazan bayramında insanlar bayramlıklarını giyecek, yakınlarını, sevdiklerini, büyüklerini ziyaret edip bayram mesajları paylaşacaklar. Siz de aşağıdaki mesajlar içinden beğendiğinizi seçip yakınlarınıza bayram mesajı gönderebilirsiniz.
* Evinize gül kokusu essin kalplerinize Allah iyilik versin. Bu bayramda da ellerimiz her zamanki gibi mutlulukla birleşsin. Ramazan bayramınızı Kutlarım
* Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder hayırlara vesile olmasını dileriz. Bu hayırlı günde dualarınız kabul olsun. Dualarınızı eksik etmeyin…
* Hayırlı dualarım tüm müslümanlara. Bu güzel ayda bitti sonunda. Gelecek Ramazan ayında da sizleri görmekten mutluluk duyarım her seferinde. Ramazan Bayramınız mübarek olsun.
* Bu mübarek bayramda kalplerinizde barış, gözlerinizde umut, etrafınızda sevgi olsun. Ramazan Bayramınız mübarek olsun.
BAYRAM NAMAZI FARZ MIDIR?
İşrak vaktinde, iki rekat bayram namazı kılmak, Cuma namazı gibi erkeklere vaciptir. Ancak Cuma namazından farklı olarak bayramlarda hutbe sünnettir ve namazdan sonra okunur.
BAYRAM NAMAZININ ÖNEMİ
Bayram sevinç günü demektir. Topluca kılınan bayram namazları müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesidir. Bayramlar müslümanların birbirine yaklaştıran, dargınlıkları ortadan kaldıran, kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar, Allah'ın mü'min kullarına birer ziyafet günleridir.
Müslümanların yılda iki dinî bayramı vardır:
1) Ramazan Bayramı.
2) Kurban Bayramı
Bayramın kelime anlamı; sevinç ve ortak bir olguyu beraber kutlamaktır. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramının birinci gününde sabah saatlerinde cemaatle bayram namazı kılınır. Bayram namazı sayesinde, birçok Müslüman bir araya gelir. Namazın ardından cami bahçesinde cemaat bayramlaşır. Böylelikle toplum arasında birlik ve beraberlik olgusu güçlenir.
Bayramlar sevinç günlerimizdir. Bayramlarda ziyaretler yapılır ve hediyeler verilir. Dargınlar barışır. İnsanlar arasında sevgi ve saygı bağları kuvvetlenir. Müslümanlar bayramlara Yüce Allah'ı anarak ve şükrederek başlarlar. Bu nedenle bayram günü erkenden kalkarak topluca namaz kılmak için camileri doldururlar. Bayramın ilk sevinci ve coşkusu camilerde yaşanır.
BAYRAM NAMAZI VAKTİ NEDİR?
Bayram namazının vakti, güneşin doğuşu sırasındaki kerâhet vaktinin çıkmasından sonradır. Yani güneşin doğuşundan yaklaşık olarak bir saat sonrasıdır. Bayram namazının ilk vakti güneşin ufuktan bir veya iki mızrak boyu kadar yükseldiği vakittir. Bu vakit de güneşin doğmasından yaklaşık 50-55 dakika kadar sonra başlar, öğle namazı vaktinin girmesinden önceki vakte kadar devam eder. Bir mazeret sebebiyle bir beldede bayram namazı birinci gün kılınamamışsa, ramazan bayramı 2. gün, kurban bayramı ise 2. gün yine kılınamazsa 3. gün kılınabilir. Ancak bayram namazı özürsüz olarak terkedilmişse artık kılınmaz, kurban bayramı ise kerâhetle birlikte 2. veya 3. gün kılınabilir.
RAMAZAN BAYRAMI MI ŞEKER BAYRAMI MI DEMEK DOĞRU?
Ramazan ayının bitişi ile yapılan bayram için Türkiye’de iki farklı isim kullanılmaktadır. Bunlar Ramazan bayramı ve şeker bayramıdır. Ramazan Bayramı kalıbı bu bayram Ramazan ayının sonnda kutlanmasından ileri gelmektedir. Peki neden şeker bayramı da denilmektedir?
Bu bayram Osmanlı döneminde Iyd-ı Fıtır olarak adlandırılmaktaydı. Iyd kelimesi bayram anlamına gelir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır ki şükür sadakası olarak da bilinir. Murat Bardakçı’nın dile getirdiği bir teoriye göre şükür kelimesi şekere dönüşmüş ve şükür bayramı zamanla şeker bayramı olmuştur. Diğer bir teori de bu adlandırmanın bayramda şekerleme geleneğinden kaynaklanmasıdır. Ayrıca dini bayramlarda özellikle de Ramazan bayramında kapılara gelen çocuklara ve misafirlere şeker ikram edilmesi geleneği vardır.