Gümüşhane’de “milli Kimlik Tartışmaları” Konulu Konferans Düzenlendi

Gümüşhane Belediyesi tarafından Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Dr. Mustafa Çalık’ın konuşmacı olarak katıldığı...

Gümüşhane Belediyesi tarafından Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Dr. Mustafa Çalık’ın konuşmacı olarak katıldığı “Milli Kimlik Tartışmaları” konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, MHP İl Başkanı Orhan Mazman, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Turan Tuğlu, Bayburt Üniversitesi Genel Sekreteri Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Yalçın, Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Coşkun, sivil toplum örgütü temsilcileri, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Reklam
Reklam

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından “Milli Kimlik Tartışmaları” konusunu ele alan Çalık, Son 20-30 yılda kimlik tartışmalarının gündeme gelerek yoğunlaştığını belirtti ve “Güneydoğu kaynaklı bir etnik iddialara dayalı ayrımcı terörün gittikçe yükselmesi ve ülke içi ciddi bir güvenlik problemi haline gelmesinden sonra o iddiaların bir ölçüde kışkırtması neticesinde bizler de kimlik konularını tartışmaya başladık. Yoksa insanlar kim oldukları konusunda ben kimim gibi sorgulama yapmazlar. Milletler de gerekmedikçe, sıkıntı yaşamadıkça kimliklerinin ne olduğu konusunda araştırma yapmazlar.” dedi.

Son yıllarda bir Kürt kimliği kavramının gündeme geldiğini dile getiren Çalık, “Terör örgütünün Kürt kimliği gerekçesiyle kan akıtması, can alması bu meseleyi medyanın ve aydınların gündemine taşıdı. Böylece biz de gittikçe kimlik tartışması diye bir tür çıkmaza girdik. Bu böyle olunca ortadaki iddiaları aşan yani Kürt kimliği iddiasının da ötesinde Türk Kimliği kavramı da tartışmaya konu oldu.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hüviyetin şahsi ve kolektif planda farklı yansımaları ve izahları olan bir kavram olduğunu kaydeden Çalık, “İnsanların kendilerini adlandırırken kullandıkları bir ifade vardır. Kimlik tek boyutlu değildir, katları olan bir kavramdır. Milli Kimlik ise en üst ve en kavrayıcı katmandır.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE KÜRT MESELESİ YOKTUR”

Türkiye’de Kürt meselesinin olmadığını belirten Çalık, “Türkiye’de Kürt meselesi yoktur. Kürtçülük meselesi ve Kürtçü iddialara yaslanmış terör meselesi vardır. Türkiye’de farklı etnik gruplar var. Bu durum etnik mesele olacağı anlamına gelmez. Bir ülkede etnik mesele olması için orada etnik ayrımcılığın var olması gerekir. Bizim ülkemizde etnik ayrım yoktur. Eğer etnik ayrım yoksa dolayısıyla etnik mesele de yok demektir.” dedi.

“TÜRK KİMLİĞİNİ İNŞA EDEN 2 TEMEL UNSUR VARDIR”

Çalık, Türk kimliğini, Türk milli kimliğini inşa eden 2 temel unsurun olduğunu, bu unsurların Müslümanlık, tarihi tecrübe ve taşıyıcı elemanlarının ise Türkçe olduğunu belirterek Türk kimliğinde Müslümanlığın ve Türkçe’nin rolüne değindi.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 3 saat süren konferans sonrasında Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı Dr. Mustafa Çalık’a plaket takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz