Gümüşhane'de okul su altında kaldı

GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane'nin İnönü Mahallesi'nde 2002 yılında tamamlanarak hizmete açılan Yusuf Çiftçi İlköğretim Okulu ile aynı mahallede bulunan binaların bodrum katları Harşit Çayı'nda su seviyesinin yükselmesi sonucu sular altında kaldı. Okulda incelemelerde bulunan Vali Veysel Dalmaz, okulun dere yatağına yapılmasına izin veren dönemin Bayındırlık Müdürü ile Milli Eğitim Müdürü hakkında soruşturma başlatılacağını söyledi.

2002 yılında 21 derslikli ve 600 öğrenci kapasiteli yapılan Yusuf Çiftçi İlköğretim Okulu, Harşit Çayı'ndaki su seviyesinin yükselmesi ile birlikte bodrum katı adeta kuyuya döndü. Bodrum katında bulunan sosyal bilgiler laboratuarı kullanılamaz duruma gelirken, kalorifer kazan dairesini de sular bastı. Okul yetkilileri bodrum katında bulunan trafo merkezini devre dışı bırakarak adeta bir facianın yaşanmasını önledi. Okulda inceleme yapan Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Ahmet Tuncay ve Okul Müdürü Musa Uslu ile birlikte sular altında kalan bodrum katına çizme giyerek girmek zorunda kaldı. Gördüğü manzara karşısında şaşıran Vali Dalmaz sorumlular hakkında soruşturma başlatacağını söyledi. Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet Tuncay ise okulun hizmete açıldığı yıldan itibaren bu tür manzaralarla karşılaştıklarını belirterek, tabanda çökmelerin meydana gelebileceğini, duvarlarında çatlamalar olabileceğini açıklaması üzerine Bayındırlık Müdürü Akif Erikan'ı çağırtarak bir an önce önlem alınması talimatını verdi. Vali Veysel Dalmaz bir soru üzerine yaptığı açıklamada, dere yatağına okul ve bina yapılmasının bu sonucu doğurduğunu belirterek, "Harşit Çayı kenarında yapılan binalardaki su baskınları tehlikeli boyuta ulaştı. Bu bölgede yapılan Yusuf Çiftçi İlköğretim Okulu da bundan nasibini aldı. Harşit Çayı su seviyesinin yükselmesi okulda ciddi manada sıkıntı oluşturdu. Okulun bodrum katının su ile dolması ve elektrik trafosunun burada olması nedeniyle su seviyesi düşene kadar elektrikleri kesiliyor. Bu sürede okulda bilgisayar eğitimi, fotokopi, faks çekimi yapılamıyor. Ders zili küçük çıngırakla çalınıyor. Çay kenarında usulsüz yapılaşmaya izin verenler için gerekli yasal işlemleri başlatacağım. Bundan önceki ve mevcut belediye buralara ruhsat verirken daha kontrollü ve dikkatli olmaları gerekirdi" dedi.

Reklam
Reklam

Vali Dalmaz, açıklamasında, "Bir kamu kuruluşuna ait bina yaparken büyük emek ve para harcanıyor, altyapısı ve zemin etüdü iyi yapılmadan atılan temellerin üzerine yapılan binalarda ileriye dönük büyük sıkıntılar oluşuyor. Tıpkı bu okulumuzsa olduğun gibi. Belediyenin Harşit Çayı dere seviyesinden aşağıda bulunan yerlere ruhsat vermemesi gerekir. Dere seviyesinden aşağıda yapılan inşaatların alt katlarını su basması gayet normaldir. Vatandaşlar DSİ'nin Harşit Çayı etrafında yaptığı duvarlardan şikayet ediyor. Asıl yapmaları gereken su seviyesinin altında dere yatağına bina yapmamalarıdır" diye konuştu.