Gün isimleri nasıl yazılır? TDK’ye göre gün isimlerinin doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde var olan sözcükleri yazım kurallarına uygun olarak kullanmak, dilimizi akıcı ve güzel kullanmamız yönünden büyük öneme sahiptir. Türk dili kelime sayısı yönünden incelendiğinde zengin diller arasında bulunmaktadır. Kelime sayısının çok olması bazı sözcüklerin ya da isimlerin yazım şeklinde imla hatası görülmesine yol açabilmektedir. İmla hatası görülen isimlerden biri gün isimleridir. Peki, gün isimleri nasıl yazılır, TDK’ye göre gün isimlerinin doğru yazılışı nedir?

Dilimizi meydana getiren çeşitli kelime türü bulunmaktadır. Bazı kelimeler ayrı, bazıları bitişik, bazıları büyük harf, bazıları ise küçük harf kullanılarak yazılmaktadır. Yazım kuralları bünyesinde çok geniş kurallar barındırdığından birçok kullanıcı kelimelerin yazımı hususunda çelişkiye düşebilmektedir. Yazım şeklinde sıklıkla imla yanlışı görülen kelimelerden biri gün isimleridir. Bu gün adlarının nasıl yazıldığını öğrenmek için genellikle TDK sözlükleri sitesine bakılmaktadır.

Gün isimleri nasıl yazılır?

Bir hafta toplamda 7 günden meydana gelmektedir. Bu gün adları sırasıyla pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar şeklindedir. Hafta içi olan günler pazartesiden başlayıp cuma gününde son bulurken, diğer 2 gün ise hafta sonunu temsil etmektedir. Gün isimleri yazımı hususunda pek çok kullanıcı yaygın olarak yazım hatası yapmaktadır. Bu yazım hataları yazılı iletişimlerde sağlıklı bir iletişimin kurulmasını engellemekle birlikte ortaya manası kaymış metinlerin çıkmasına da yol açmaktadır.

Reklam
Reklam

Gün isimlerinin yazımından emin olunmadığında Türk Dil Kurumunun hazırladığı yazım kuralları sayfasından faydalanılmaktadır. Bu bağlamda gün isimleri TDK’ye göre tek başına kullanıldığında küçük harfle, belirli bir günü ya da tarihi işaret ettiğinde ise büyük harfle yazılmalıdır.

TDK’ye göre gün isimlerinin doğru yazılışı nedir?

Dilimizi oluşturan kelimelerin bazılarında sıklıkla yazım yanlışı görülmektedir. Bu yazım hatası görülen sözcüklerden biri gün isimleridir. Yazım kurallarına uyulmadığında ortaya ne anlatılmak istenildiği tam belli olmayan cümleler çıkabilmektedir. Bu durum yazılı iletişimlerin sağlıklı ilerlemesinin de önüne geçmektedir.

Türk Dil Kurumu bu noktada kelimelerin doğru kullanılabilmesi için hem sözlük sayfası hem de yazım kuralları sayfası oluşturmuştur. Yazım kuralları sayfasında kullanıcıların aradığı her konu başlığı bulunmaktadır. Dilimizde bazı kelimelerin yazım şeklinde imla yanlışı yapıldığından bu sayfalar kurtarıcı nitelik taşımaktadır.

Türk Dil Kurumuna göre gün isimleri taşıdıkları özelliklere göre farklı olarak yazılmaktadır. Cümlede tek başına kullanılan herhangi bir gün adının baş harfi küçük harfle başlarken, özel bir tarihi belirtiliyorsa büyük harfle başlanmaktadır. Bu bilgiler ışığında gün isimleri doğru yazılışı şöyledir:

Reklam
Reklam
  • İş toplantılarını genellikle perşembe günleri yaparız. (doğru kullanım)
  • İş toplantılarını genellikle Perşembe günleri yaparız. (yanlış kullanım)
  • Okullar 15 Şubat’ta tekrar açılacak. (doğru kullanım)
  • Okullar 12 şubat’ta tekrar açılacak. (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: