Gün sonu nasıl yazılır? Gün sonu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizi var eden kelimeleri yazım kurallarına uyarak kullanmak, yazılı iletişimlerin güçlü olması yönünden son derece önemli bir konudur. Sözcüklerin ağızdan çıktığı gibi yazıya dökülmesi, zaman zaman imla hatalarının görülmesine yol açabilmektedir. Dilimizde yaygın olarak yazım biçiminde yazım yanlışına rastlanılan sözcüklerden biri gün sonu kelimesidir. Peki, gün sonu nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Sözcükleri doğru yazılış şekilleriyle yazmak, anlam bozulmalarını önlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Dilimizde çok sık hatalı yazılan sözcükler bulunmaktadır. Bu sözcüklerden biri de gün sonu kelimesidir. Bu sözcük aynı zamanda birleşik kelime sınıfına girdiğinden yazımında daha sık kafa karışıklığı yaşanmaktadır. Birleşik kelimelerin bazıları ayrı, bazıları bitişik kullanıldığından gün sonu yazımı ile alakalı doğru bilgilere ulaşmak önemlidir.

Gün sonu nasıl yazılır?

Gün sonu kelimesi bir birleşik sözcük olarak karşımıza çıkmaktadır. Dil bilgisinde iki ya da daha fazla sözcüğün yan yana gelerek yeni bir terimi karşılaması durumuna birleşik sözcük denilmektedir. Bu tür kelimelerin yazım şeklinde çok sık imla hatası görülmektedir. Kelimelerin nasıl yazıldığı konusunda ikileme düşüldüğünde sözlük sayfalarından faydalanılması önemlidir. Bu noktada Türk Dil Kurumuna ait olan Türkçe sözlük sitesi devreye girmektedir. Bu site içerisinden kelime sorgulatarak, nasıl yazıldığını öğrenmek mümkündür. Yazım şeklinin yanı sıra nasıl söylendiği ve ne anlama geldiği bilgilerine de ulaşılabilmektedir.

Reklam
Reklam

Gün sonu sözcüğü adından da anlaşılabileceği üzere bir günün bitişini belirtmek için kullanılan bir kelimedir. Bu bağlamda gün sonu TDK'ye göre her daim ayrı kullanılması gereken birleşik kelimelerden biridir.

Gün sonu ayrı mı yazılır?

Gün sonu sözcüğü hem günlük konuşmalarda hem de yazışmalarda çok sık karşımıza çıkan sözcüklerden biri olmaktadır. Bu kelime çoğu yazılı mecrada “günsonu” şeklinde bitişik olarak kullanılmaktadır. Birleşik kelimelerle ilgili en temel kurallardan biri bazılarının ayrı, bazılarının ise bitişik yazılması kuralıdır. Hâl böyle olunca gün sonu bitişik mi yazılır diye şüpheye düşülebilmektedir.

Türk Dil Kurumu tarafından meydana getirilen yazım kuralları başlığına göre zaman ile ilgili birleşik sözcüklerin her zaman ayrı yazılması gerektiği bilgisi bulunmaktadır. Bundan dolayı gün sonu sözcüğü her daim “gün sonu” şeklinde ayrı olarak yazılmalıdır. Buna göre gün sonu doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Gün sonu ( doğru kullanım)
  • Günsonu (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: