Günay: ''Korsanla mücadelenin yolu bilinçlenme''

Ankara (AA)- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "korsanla mücadelede yasal düzenlemelerin belirli bir düzeye kadar etkili olduğunu, mücadelede kilit rolü kamuoyunun bilinçlendirilmesinin oynayacağını" söyledi.

"2008-2010 Orta Vadede Korsanlıkla Mücadele Eylem Planı Hazırlıkları" konulu toplantının açılışında konuşan Günay, korsan faaliyetlerle mücadelenin yalnızca hak sahiplerinin haklarını korumak açısından değil, Türkiye'nin uluslararası alanda rekabet şansını artırmak bakımından da son derece önemli olduğunu ifade etti. Günay, bakanlık olarak 2004 yılında gerçekleştirdikleri yasal düzenlemeler ve idari tedbirlerle korsanı sonlandırmaya yönelik önemli adımlar atıldığını belirterek, bu yasal önlemler sayesinde sokakta korsan eser satışının azaldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Korsanla mücadele faaliyetleri kapsamında 2007 yılında yapılan denetimlere ilişkin bilgiler de veren Günay, 2004-2007 yılları arasında yapılan 15 bin 869 denetimde 16 bin 801 kişinin yakalandığını, son 4 yılda bandrollü ve bandrolsüz 170 milyon 801 bin materyalin de ele geçirildiğini bildirdi. Günay, "yasal düzenlemeler, idari tedbirler, hapis ve para cezalarının ancak belirli bir düzeye kadar etkili olabileceğini" belirterek, mücadelede kilit rolü oynayacak unsurun kamuoyunun bilinçlendirilmesi olduğunu vurguladı. Günay, bu nedenle konuyla ilgili tüm aktörlerin kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarına hız vermesini istedi.

-"KORSAN DEVLETİ DE HAK KAYBINA UĞRATIYOR"-

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de, konuşmasında, fikri ve sanat eserlerine ilişkin kanunun TBMM'de 57 yıl önce kabul edildiğini anımsatarak, "önemli olanın kanun çıkarmak değil, kanunu uygulamak olduğunu" dile getirdi. Türkiye'de sanat ve kültürün geliştirilmesi için korsanla mücadelede mutlaka başarılı olunması gerektiğini anlatan Şahin, korsan faaliyetlerin sadece hak sahiplerini değil, kayıtdışılık nedeniyle devleti de zarara uğrattığını belirtti. Şahin, fikir ve eser üretmenin zorluğuna değinen, Türkiye'deki sanatçı, yazar, müzisyen gibi fikir üreticilerinin var olabilmesi için eserlerinden elde edecekleri gelirlere başkalarının kolayca el koymasının önüne geçilmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Konuyla ilgili 21 mahkeme var, gerekirse sayısını artırabiliriz. Bu alanla ilgili ne eksiklik varsa gidermek bizim görevimizdir" dedi.