Günay: Petrolümüz çok çıkmadı ama, arkeolojide bütün zenginliklerin üstündeyiz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Topraklarımızdan, dünyayla yarışacak oranda petrol çıkmadı ama arkeoloji açısından...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Topraklarımızdan, dünyayla yarışacak oranda petrol çıkmadı ama arkeoloji açısından sanıyorum biz bütün bu öteki zenginliklerin önünde ve üstündeyiz.” dedi.

Günay, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni basın mensuplarına tanıttı. Müzeyi, İstanbul, Ankara ve İzmir’den de katılan gazetecilerin yer aldığı ekibe gezdiren Günay, mozaikler hakkında bilgi verdi. Tanıtım toplantısının sonunda gazetecilere açıklamada bulunan Günay, Zeugma’nın dünyada eşsiz bir mozaik müzesi olması için uğraştıklarını ifade etti. Başlangıçtan itibaren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalıştıklarını anlatan Günay, “Binayı kaba olarak belediye yaptı. Sonra biz devraldık ve teşhir tanzimiyle ilgili çalıştık. Şuanda Tunus’ta bir müzede 1200 metre-1500 metrenin altında bir sergi var. Bu dünyanın en büyük mozaik sergisi olarak biliniyor. Biz şuanda aynı rakamlara ulaştık. Elimizde rehabilite edilen öteki mozaiklerle birlikte 2 bin 500 metrekarelik bir sergi alanımız var. Burası önce mozaik müzesi ve klasik arkeoloji müzesi olarak birlikte düşünülmüştü fakat yapının ve Gaziantep’in özelliklerini göz önünde tutarak, bağımsız bir mozaik müzesi olmasını düşündük. Şuanda 30 bin metrekare kapalı alanımız var. Burada canlandırma sergilerimiz, rehabilitasyon merkezlerimiz, konferans salonlarımız ve öteki sosyal alanlarımız var. Türkiye’nin müze tarihinde sanıyorum ki özel bir yer tutacak.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin arkeolojik alandaki zenginliklerine de vurgu yapan Günay, şöyle konuştu: “Topraklarımızdan, dünyayla yarışacak oranda petrol çıkmadı ama arkeoloji açısından sanıyorum biz bütün bu öteki zenginliklerin önünde ve üstündeyiz. Ve bu alanın da değeri dünyada gittikçe daha fazla anlaşılıyor. Biz önemli bir turizm ülkesi olduk. Bu turizmi tarih zenginlikleriyle, arkeoloji zenginlikleriyle bakımlı ören yerleri ve böyle güzel müzelerle dünyaya sergilediğimiz zaman sanıyorum Türkiye önümüzdeki yıllarda dünyada bugünkü yıldız konumunu çok daha yukarıya doğru inşallah çıkaracaktır.”

"DÜNYANIN ÖTEKİ MÜZELERİNİ ARTIK KISKANMAYACAĞIZ"
Günay, artık dünyanın öteki müzelerini kıskanmayacaklarını belirtip, "Sevinç gözyaşları döktüğümü söyleyebilirim. Bizim de böyle güzel bir müzemiz oldu. Biz de dünyanın öteki müzelerini kıskanmayacağız artık diye bizi gelecekler imrenerek izleyecekler diye. Şimdi darısı Türkiye’nin öteki şehirlerinin başına.” ifadelerini kullandı.
Müzenin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağını da aktaran Günay, “Sayın Başbakan 9 Haziran’da Gaziantep’e gelecek. Bu sevinci onun da paylaşmasını istedim. Resmi açılışı, kurdele kesmeyi sayın Başbakan’a bıraktık. Ama Gaziantepli arkadaşlarımızla birlikte, gecikmeden basın ve Türkiye zenginliği öğrensin istedik. Onun için bugün bir basın tanıtımı yapıyoruz sadece.” diye konuştu.
Turist bakımından Türkiye’nin konumu hakkında da bilgi veren Günay, “Türkiye’ye 30 milyona yakın turist geliyor. Gaziantep’ten ibaret değil bu bölge. Hatay’dan başlayarak, Van’a kadar çıkan bir çizgi üzerinde inanılmaz bir tarih zenginliği barındırıyor. Önümüzdeki yıllarda bugün Antalya nasıl dünyadan 9-10 milyon ziyaretçi alıyorsa, gelecek yıllarda bu bölgede 10 milyonlarla ifade edeceğimiz rakamlara erişecek. Fazla geç değil. Önümüzdeki on yıl içinde umarım.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz