Çağdaş dünya giderek tembelliği, beceriksizliği, acemiliği, kirliliği kabul edemez hale geliyor.
İşe yarayan her sistemin temiz, düzenli, bakımlı olması, her bireyin çalışkan, bilgili olması, her çalışanın düne göre işinde daha iyi, daha fazla usta olması gerekiyor.
Dünya çalışmayanları, bilmeyenleri, düzensiz ve bakımsız olanları reddediyor. Dünya güncellenmemiş her şeyi geri ve geride bırakıyor.
Kendisini, ailesini, şehrini, ülkesini düşünen herkesin, her an daha iyi olmak için gayret göstermesi kaçınılmaz oluyor.
Güncel olmayan, çağa ayak uyduramayan her şey kendisi ile ilintili olan diğer her şeyi olumsuz etkiliyor, dibe ve karanlığa çekiyor.
Bireyler gibi kurumların da, kurumlar gibi devletlerin ve devletin kontrolündeki her türlü sistemin, kuralın da güncellenmesi gerekiyor.
Klasik kaba saba yapılar, yönetim modelleri, sistemler, kurallar, yasalar an be an değişim ihtiyacı duyuyor.
Köhnemiş, çağın gereksinimlerine yanıt vermeyen her ne varsa hepsinin ilgililer ve yetkililer tarafından belirlenmesi, elden geçirilmesi duruma göre değiştirilmesi ya da güçlendirilmesi kaçınılamaz bir zorunluluk olarak ortada duruyor.
Yarım milyon nüfusu olan bir şehir deprem geçirmişse ve deprem sonrası yapılan ilk ve itiraz sonrası ikinci hasar tespit çalışmaları yetersiz kalmışsa, hala çok fazla ve önemli bir kısmı haklı olan itirazlar varsa, duruma göre üçüncü, dördüncü hasar tespit çalışmalarının da acilen devreye sokulmasının yolunu açmak icap ediyor. Bu yasama organında yapılacaksa ve acilse hemen el atmak gerekiyor.
Yerleşmiş ve bir türlü değişemeyen mevzuatın ve prosedürün haklı itirazları olan insanlara ayak bağı olmaması için sorunları görmek ve nerede gerekiyorsa orada çözüm üretmek modern dünyanın bir zorunluluğu olarak yetkililerin karşısında duruyor.
Çağın gerisinde kalmış her ne varsa hepsinin, kullanım süresi dolmuş binalar gibi ya yıkılıp yenilenerek ya masaya yatırılıp güçlendirilerek daha sağlıklı yapılarla sistemlere eklenmesi kaçınılmaz oluyor.
Yasalar, yönetmelikler, kurallar, kurumlar bu bilgi ve internet çağında her anlamda yenilenmeyi bekliyor.
Bireyde, ailede, toplumda, toplum kurallarında, yaşam biçimlerinde, eğitim sistemlerinde, üretim sistemlerinde, duruşlarda, kılık kıyafette, dünyayı algılamada güncellemeleri belirlemek geciktirmeden yapmak, hatta sürekli yapılacak şekilde bir sisteme bağlamak bireylerin ve toplumların yararına bir durum olarak kendini gösteriyor.
Bütün bu sayılan değişimler, güncellemeler insan eli ile yapılacaksa her şeyden önce insanın güncellenebilir konuma gelmesi, durağan, direnen, tutucu tavırlardan kurtulması icap ediyor.
Yukarıdan gelen güncelleme talimatlarını kulak arkası, sümen altı eden aşağıdaki yöneticilerle bu işin yürütülemeyeceğinin bilinmesi ve duruma göre onların eğitilmesi ile, değiştirilmesi ile güncelleme yollarının açılması da ayrı bir sorun olarak ortada duruyor.
Dünya, ilişkiler, üretim, pazarlama, yaşam tarzları değişiyor. Değişimin ayrıntıları ile görülüp nano kavramının teknoloji dışındaki bilim dallarında da gündeme alınması ile her şeyin ayrıntısındaki sorunlara uzanabilmek daha çok ve etkili çözümler üretebilmek kaçınılmaz hale geliyor.
Elimizdeki bilgisayar gibi duruma göre insan aklından daha hızlı çalışan araçlardan ve diğer yeniliklerden, yeni fikirlerden, ufuklardan yararlanarak en iyiyi kovalamak çağın zorunluluğu olarak orta yerde duruyor.
Güncel olmayanların ağırlığını kitlelerin sırtından alabilecek durumda olanlara çok iş düşüyor.
08 Mayıs 2012 Salı
18:08
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz