Günde 30 bin kişi evini bırakıp kaçmak zorunda

Suriye ve Ukrayna gibi, savaş ve çatışma yaşayan ülkelerde yerlerinden edilen, evlerini bırakıp başka bölgelere göçetmek zorunda kalan insanların sayısı 38 milyona ulaştı.

Suriye ve Ukrayna gibi, savaş ve çatışma yaşayan ülkelerde yerlerinden edilen, evlerini bırakıp başka bölgelere göçetmek zorunda kalan insanların sayısı 38 milyona ulaştı.

New York, London ve Pekin kentlerinin nüfuslarının toplamı kadar olan zorunlu iç göç mağdurlarının üçte birine yakını (11 milyon insan) geçen yıl yerlerinden edildi.

Cenevre'deki Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC), her gün ortalama 30 bin insanın evini bırakıp kaçmak zorunda kaldığını kaydetti.

Merkezi destekleyen Norveç Mülteci Konseyi başkanı Jan Egeland, "Bu, bir kuşak içerisinde zorunlu olarak göç etmek zorunda bırakılan insanlara ilişkin en kötü rakam. Yerlerinden edilen insanların bu düzeyde artmasının nedenlerinden biri tüm sınırların kapalı olması. Uluslararası topluluk masum ve savunmasız insanları koruyamıyor veya korumak istemiyor" dedi.

Reklam
Reklam

AFP ajansı son BM verilerine göre 2013 yılı sonunda dünyada 16,7 milyon göçmen bulunduğunu hatırlatarak, gerek ülke içi zorunlu göçle, gerekse ülke dışına kaçmak zorunda kalanların toplamının 50 milyon kişiyi fazlasıyla aştığını belirtiyor.

Jan Egeland, günümüzde iç göçe mecbur bırakılan insanların sayısının, yurt dışı göçe zorlananların yaklaşık iki katı olduğunu, bu durumun içerde ve dışarıya göç etmek zorunda kalanların eşit sayıda olduğu yıllar öncesine kıyasla, büyük bir değişimi yansıttığını söyledi.

2014: Son 3 yıldır rekor sayıda insanın yerinden edildiği yıl

Geçen yılki sayılar 2004'te Darfur krizinin yaşadığı dönemi, 2000'li yılların ortalarında Irak'taki şiddetin arttığı ve 2011'deki Arap Baharı isyanları sırasındaki zorunlu iç göç rakamlarını geride bıraktı.

IDMC geçen yıl 60 ülkede yerlerinden edilen insanların durumunu izledi.

2014'te iç göçe zorlanan insanların en fazla olduğu ülkeler Irak, Güney Sudan, Suriye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Nijerya.

AFP'nin aktardığına göre, Irak'ta 2,2 milyon insan IŞİD'in ele geçirdiği toprakları terketmek zorunda kaldı.

Reklam
Reklam

Suriye'de geçen yıl 1 milyon kişi daha evini bırakıp kaçmak zorunda kaldı ve ülkede yerlerinden edilenlerin sayısı 7,6 milyona (ülke nüfusunun % 40'ı) çıktı. Buna ek olarak 4 milyon Suriyeli de mülteci konumuna geçti.

Geçen yıl, Avrupa kıtası, son on yılı aşkın bir süredir ilk kez yoğun şekilde ülke içi zorunlu göç akımlarına sahne oldu. Ukrayna'da 646,500 kişi Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Kiev güçleri arasındaki çatışmalar yüzünden yerlerinden edildi.

Jan Egeland, 2015'ün başından bu yana Ukrayna'da yerlerini bırakıp göç edenlerin sayısının bunun iki katına çıktığını ve 1,2 milyona ulaştığını söyledi.