Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hizmet kolu toplu sözleşmesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le uzlaştıklarını, Bakan Çelik'ten uzlaşının arkasında durmasını beklediklerini söyledi.
Sendikacılığın hizmet kolu sendikacılığı esasında olduğunu söyleyen Ahmet Gündoğdu, bu konuda daha önce uzlaşma olmasına karşın TBMM'ye sevk edilecek yasa tasarısında hizmet kollarının olmayıp, sadece konfederasyonların görüşeceğine yönelik söylemlerin bulunduğunu belirtti.
Yetkili sendikanın, toplu sözleşme yapmasını istediklerini dile getiren Başkan Gündoğdu, "Kamu görevlileri hakem kurulunun yapısı oluşturulurken, toplu sözleşme masasının yapısı oluşturulurken, eşit şartlarda mı olsun? Bu nasıl olacak? Memur-Sen'in üye sayısı 515 bin, Kamu-Sen'in 390 bin, KESK'in üye sayısı ise 230 bin. O zaman Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'yla, toplu sözleşmedeki kamu heyetine de muhalefet partilerinden temsilci isteyelim. Peki, bu olur mu? Olmaz. Burada arkadaşlarımızın yanılgısı, geçmişte savundukları şeyi unutuyorlar. Memurun verdiği yetkiyi tartışmaya açıyorlar; açamazlar. Bugün yetki Memur-Sen'de, dün Kamu-Sen'deydi, yarın da başkasında olabilir. İlkeli olunması lazım. İlkeli olmak da Resmi Gazete'nin ilan ettiği sayıya itiraz etmiyorsanız, bu sayıyı hazmetmek demektir. Bunu tartışmaya açtırmayız. Ama, biz yine diyoruz ki, şu anda 4 Memur-Sen, 2 Kamu-Sen 1 KESK'ten oluşsun, tekliflerini masaya getirsinler, ancak unutmasınlar ki, bunun işçi sendikacılığında karşılığı yok. ILO'da karşılığı yok. Dünyada ve Türkiye'de benzeri olmayan böyle bir kurguya biz razı olmuşken, bunun istismar edilmesi de çok sağlıklı durmuyor." şeklinde konuştu.
Diğer konfederasyonların, toplu sözleşme masasında kabul etmedikleri hususlar için itiraz hakkı istediklerini hatırlatan Gündoğdu, şunları söyledi: "Bugün millet iktidar hakkını kime vermiş? AK Parti'ye. Peki, iktidar yanlış yaparsa diye iktidarın hakkını muhalefete devretme diye bir düzenleme var mı? Yok. İktidar yanlış yaparsa muhalefet bu yanlışı deşifre ederek bir sonraki seçimde iktidar olur. Söz sahibi Memur-Sen değil, yetkili konfederasyon. Tıpkı dün Kamu-Sen'in söz sahibi olduğu gibi. Bugün yetkili konfederasyon Memur-Sen. Memur-Sen yanlış yaparsa, memur hesabı görür. Toplu sözleşme masasında imza atma yetkisi kimin? Memur-Sen'in. İmzayı Memur-Sen atar. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na itiraz etme yetkisi KESK'in, Kamu-Sen'in olursa bunun adı toplu sözleşme olur mu? Toplu sözleşme, ILO'nun 'taraf' ilkesi gereğidir. Taraf, yetkili sendikadır. Yetkili sendika uzlaşamazsa yine taraf müracaat eder. Demokrasiyi de Resmi Gazete'yi de hazmetmek lazım."
Hazırlanan taslakta hizmet kolu toplu sözleşmesinin kaldırıldığı yönünde duyum alındığın ile ilgili Gündoğdu, hizmet kolu toplu sözleşmesinde, hizmet kolunun imza yetkisi ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat etme yetkisinin olmak zorunda olduğunu vurguladı. Gündoğdu, "Hizmet kolunun imza yetkisinin kaldırılıp, sadece konfederasyonlara bağlanırsa bu sağlıklı bir sonuç olmaz. Biz bu konuda sayın bakanla uzlaştık. Konfederasyonlar yüzdelik zam, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, taban aylığı, doğum yardımı, 4/C'lilerin statüsü gibi genel konuları biz belirleyeceğiz. Hizmet kollarındaki, sadece kendilerini ilgilendiren döner sermaye, ek ders ücreti gibi konular, hizmet kolunun konusudur. Dünyada karşılığı olmayan bir şey ihsas etmek yerine, dünyada karşılığı olduğu şekilde yapılması gerekiyor. Sayın bakana çağrımız uzlaşının arkasında durmasıdır." dedi.
Gündoğdu, toplu sözleşme ile ilgili yasanın bir an önce çıkmasını beklediklerini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz