Gündüz çalışıp, gece pedal çeviriyorlar

KAYSERİ (İHA) - Kayseri'de bisiklet sevdalısı gençler gündüzleri çalışıp geceleri pedal çeviriyor. Arkadaşları ile bir arada eğlenmenin fırsatını geceleri bisiklet sürerek ve çeşitli akrobasi hareketler yaparak sağlayan yüze yakın genç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden bu spora uygun parkur alanları oluşturmalarını istiyor.

İnsanları rahatsız etmemek için gece bisiklet kullanmayı tercih eden gurubunun hocası Galip Dönmez, yaptıkları bu sporla birçok kötü alışkanlığın önüne geçildiğini ve çok iyi arkadaşlıkların kurulduğunu söyledi. En büyük hayallerinin bisiklet kros yarışmalarında Türkiye ve Avrupa dereceleri elde etmeleri olduğunu belirten Dönmez, bunun için ise uygun parkur alanlarının Kayseri'de bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti. Uygun pist alanı ve parkurunun olmayışı sebebiyle insanların olmadığı yerlerde, alt geçitlerde ve gece geç saatlerde kaldırım ve merdivenlerde bu sporu yapmaya çalıştıklarına değinen Dönmez, sadece spor yapmak istediklerini ve kimseyi rahatsız etmek istemediklerini vurguladı. Dönmez, "Arkadaşlarımızı aramızda tutmak onları kötü ve pis alışkanlıklardan uzak tutmak için yaklaşık 5 yıldan beri bu sporu yapıyoruz. Yaptığımız spor, bisiklet sporu olarak geçiyor. Halkımız bunu bisiklet gösterisi olarak biliyor. Arkadaşlarımızla bu sporu yaptığımız için mutluyuz. İçki, sigara gibi kötü alışkanlıklarımız yok. Bisiklet sporu sayesinde birçok kötü alışkanlıklardan uzak durmayı başardık. Aramıza yeni katılanlarla beraber yaklaşık 100 kişilik bir grubumuz var. Arkadaşlarımız arasında daha iyi gösteri yapmak için tatlı bir rekabet yaşanıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Kayseri'de bu sporu yapabilecek uygun parkurların olmadığına değinen Dönmez, bu konuda ilgililerin destek olmasını istedi. Dönmez, "Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden en büyük isteğimiz, bisiklet sürebilmemiz için yeni parkur alanları oluşturmalarıdır. Kayseri'de daha önce iki parkımızda bisiklet rampalarımız mevcuttu. İkisi de kaldırıldı. Bisiklet rampalarının neden kaldırıldığı ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığı gibi kaldırılan rampaların yerleri şu anda boş olarak duruyor. Kaldırılan rampaların biri Alparslan Parkı'nın arka taraflarında diğeri ise Sümer Üstgeçidi'nin alt tarafındaydı. Uygun bir pist ve alan bulunmadığı için bizlerde trafiğin ve yayaların bulunduğu yerleri tercih etmek zorunda kalıyoruz. Bu hem bizim hem de vatandaşlar için bir tehlike oluşturuyor. Hızlı olduğumuz zaman yayalarla ve trafikteki araçlarla çarpışma tehlikesi yaşıyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda bizi pek hoş karşılamıyor. Biz sadece sporumuzu yapmak istiyoruz, kimseyi rahatsız etmek istemiyoruz. İnsanlarımızı rahatsız etmemek için gece geç saatlerde alt geçitlerde kaldırımlarda bisiklet kullanıyoruz. Biz bu sporu eğlenmek için ve arkadaşlık ortamı kurulsun diye yapıyoruz. Bu sporu yaptığımızdan dolayı herhangi bir maddi kazancımız yok. Bisikletlerimizi çalışarak kazandığımız paraya aldık. Bu spora uygun donanımlı bir bisiklet bin 500 ile 2 bin YTL arasında. Gündüzleri çalışıp akşamları sporumuzla ilgileniyoruz. Bisikletimiz, vücudumuzun bir parçası gibi, onu evde baş köşede tutuyoruz. Bazı arkadaşlarımız ise her akşam bisikletini temizledikten sonra yattığı odada muhafaza ediyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kayseri'de bu spor ile ilgili mevcut bir alt yapının oluştuğuna inandığını belirten Dönmez, birçok arkadaşının kros yarışmalarında Kayseri adına derece elde ettiğini hatırlattı. Dönmez, "Her yıl düzenlenen Ürgüp Göreme'deki bisiklet kros yarışmalarına katılıyoruz. Bazı arkadaşlarımız derece elde ettiler. Yarışmalara daha iyi hazırlanabilecek alanlarımız olursa Kayseri'ye daha iyi dereceler Türkiye ve Avrupa başarıları kazandırabiliriz. Diğer şehirlerde bu sporu yapanlar için özel parkurlar var, ama Kayseri'de yok. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde bizim gibi bu sporu yapan 6 binden fazla kişi var. Onlarla internet üzerinden haberleşiyoruz. Görüştüğümüz kişiler Kayseri'de bu spora karşı ilgisizliğe üzüldüklerini belirtiyorlar" dedi.

Bisiklet sporunu birkaç yıldan beri yaptıklarını belirten Yasin Akkaya, Mustafa Beytür, Emre Polat, Ercan Gören ve Yakup Öztırpan ise kendilerine imkan verildiği taktirde bu sporda başarılara imza atacaklarını söylediler.