Gündüz işaretleyip gece katlettiler

Kırgızistan’ın güneyinde patlak veren etnik krizde görgü tanıkları gündüz işaretlenen evlerin gece saldırıya uğradığını dile getirdiler.

Çete teröründen kaçan görgü tanığı Özbekler, “Gündüz gelip evleri işaretlediler. Gece ise saldırganlar bu evleri yakıp, içindekileri öldürdüler” diye anlattı.

DÖRT gün önce etnik krizin yeniden alevlendiği Kırgızistan’da ölenlerin sayısı resmi rakama göre 120’yi buldu. 100 bin kişi Özbekistan’a sığınmaya çalışıyor. Özbekistan, şimdiye kadar 45 bin mültecinin geldiğini belirterek, sınırı kapatacağını açıkladı.
Rusya’ya gelen bir grup Özbek, Dışişleri Bakanlığı önünde “Bizi katlediyorlar. Kurtarın” diye yardım çağrısında bulundu. Oş şehrindeki etnik çatışmanın ne Kırgızistan yönetiminin değişmesiyle ne de önümüzdeki günlerde yapılması planlanan anayasa referandumuyla hiçbir ilgisi bulunmadığını belirten Özbek asıllı Aroslan Janboyev, gruba sözcülük yaparak şunları anlattı:
Kırgızlar göz yumdu
“Bişkek’teki geçici Roza Otunbayeva yönetimi vatandaşın can güvenliğini sağlamak için hiçbir şey yapmadı. Cumartesi sabahı Oş’a ulaşan ilk takviye güvenlik güçleri meydanı Kırgız milliyetçilerine terk etti. Gençlerden oluşan küçük gruplar gündüz şehri dolaşarak Özbek ve diğer azınlıkların evlerini işaretlediler. Özbekleri ‘Burayı terk edin yoksa gece canınızdan olursunuz’ diye uyardılar. O gece kent büyük bir meşaleye döndü. Yaşlı, kadın ve çocukları Özbekistan sınırına gönderen erkekler, kışlaları basıp silahlanmaya başladı. Otunbeyava yönetimi, Özbekler de silahlanmaya başlayınca uyandı” dedi.
700 ölü iddiası
Rus Interfax Ajansı’na konuşan Celalabat’taki Özbek cemaatinden sözcüler, Kırgız Hükümeti’nin can kaybını 120 olarak verdiğini ancak sadece bu kentte 700 yakın can kaybının olduğunu öne sürdüler.

Reklam
Reklam

Ahıska Türklerini rehin aldılar

KİMLİĞİ belirsiz maskeli ve silahlı kişiler
Oş kentinde 1500 kişilik bir grubu, TIR garajında rehin aldı. AA muhabirinin dün telefonla ulaştığı Ahıska Türklerinden Bahadır isimli kişi, olayı şöyle anlattı:
“Sabah saatlerinde silahlı bir grup, Furkat ilçesinde Borodinskaya caddesindeki evlere tek tek girerek vatandaşları sokaklara döktü. Sonra bizi şehrin kenar bölgesinde TIR garajında kapattılar. Bir-iki saat sonra silahlı kişiler geri döndü ve onların safında olmamızı istediler ve tekrar ayrıldılar. Şu anda hala garajdayız. Aramızda ölü ve yaralı yok. Ancak panik ve gerginlik hakim. Çoğunluğumuz kadın ve çocuk. Ne suyumuz ne de yemeğimiz var. Evlerimizden de haber yok. Belki yakılmış ve yağmalanmış olabilir.
Aramızda Özbekler yok. Türkler, Kırgızlar ve diğer uluslar var. Maskeli kişilerin kim olduğunu bilmiyoruz.”

Türkiye uçak yolladı

TÜRKİYE, Kırgızistan’ın güneyinde yaşanan çatışmalar nedeniyle vatandaşlarının tahliyesi için dün Bişkek’e THY uçağı yolladı. 159 yolcu kapasiteli “Manisa” uçağı, Bişkek’ten sonra Oş ve Celalabad’a geçerek buradaki Türk vatandaşlarını Türkiye’ye getirecek. Yolcuların bugün erken saatlerde İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na gelmeleri planlanıyordu.

Reklam
Reklam

‘Moskova’nın yeni Afganistan’ı olmasın’

BAŞTA Rusya olmak üzere Kazakistan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın 18 yıl önce kurmuş oldukları (BDT ülkeleri askeri örgütlenmesi ) Ortak Güvenlik Anlaşması Organizasyonu, dün Kırgızistan’a barış gücü gönderilmesini masaya yatırdı. Barış gücü gönderilmesini de içeren eylem planı 7 ülke liderinin onayına sunuldu.
Sivil örgütler, “Kırgızistan günümüzde Afganistan gibi. Rusya bölgeye asker gönderecekse yeni silah altına alınmış erler dahil edilmesin” çağrısında bulundu..