Güne alımlarla başlayan Borsa, 46000'i zorluyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), alıcılı bir seyir izledi.

Açılışta gelen alımlarla 45500 üzerine çıkarak, bir süre 45500 civarında yatay seyir izleyen Bileşik Endeks, artan alım baskısıyla 46006 puana kadar yükseldi ve ilk seansı 45882.03 puan ile (yüzde 2.20) 987.07 puan artıda tamamladı.

Birinci seansta işlem hacmi 578.086.448 YTL olarak gerçekleşti.

Dün ABD'de bir analistin Citigroup'un bu çeyrekte de aftiflerinden varlık silmeye devam edeceği yönündeki uyarısı ile Goldman Sachs'ın ülkenin en büyük iki mortgage finansmanı sağlayıcıları için "sat" önerisinde bulunması borsaların güne kayıpla başlamasına neden olsa da, S&P'nin MBIA ve Ambac'ın AAA olan notlarını değiştirmemesi ile kapanışta ayın en hızlı rallisi yaşandı.

Reklam
Reklam

S&P'den gelen açıklamanın en azından şimdilik bankaların ek zarar yazmalarının önüne geçilmesi şeklinde algılanması ile ABD'de dün yaşanan iyimser hava İMKB'nin açılışı üzerinde etkili oldu.

Asya borsalarında kayıpların yaşanmış olması, Fitch'in uyarıları, Ambac'ın hala muhtemel bir not indirimi için izleniyor olması ve Citigroup'un bu çeyrekte de zarar yazabileceğinin belirtilmesi nedeniyle temkinli seyir izlenebileceği ve global piyasalardaki endişelerin devam edebileceği ifade ediliyor.

Avrupa borsaları ve vadeli ABD endeks kontratlarını izlemeyi sürdüren İMKB, bugün Almanya'da açıklanan IFO endeksinin ardından ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak Şubat ayı Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) verisini bekliyor. S&P/CS konut fiyatları, Conference Board tüketici güven endeksi de ABD'de açıklanacak diğer önemli veriler olarak görünüyor.

Yurtiçinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı notlarının ardından, Kuzey Irak'a düzenlenen askeri harekat, Sosyal Güvenlik Reformu ve türban konusunda yaşanan gelişmeler takip ediliyor.

Reklam
Reklam