Güneş enerjisiyle yolculuk

MUĞLA (İHA)- Muğla'nın Akyaka-Gökova Beldesi'nde, Sakarya Üniversitesi öğrencileri tarafından güneş enerjisiyle çalışan teknenin yapımı devam ediyor. 8 metrelik tekne, önümüzdeki hafta içinde tamamlanacak ve Marmara Körfezi'ne hareket edecek.

Sakarya Üniversitesi Elektrik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Ersin Aslan, Ali Gök, Barış Akyüz ve Önder İnci'nin Marmaris'te buldukları sponsor firma tarafından kendilerine hediye edilen teknede, enerji düzeneğinin montajına Akyaka-Gökova Beldesi'nde başladı. Montaj işlemlerinin tamamlanmasına az kaldığını belirten öğrencilerden Ersin Arslan, dünyada bir ilki gerçekleştirip bu tekneyle uzun deniz yolculuğuna çıkacaklarını söyledi. Tekneyle ilgili bilgi veren Ersin Aslan, amaçlarının, temiz enerji kullanımına teşvik olduğunu söyleyerek, "Teknemiz 8 metre uzunluğunda ve kurmakta olduğumuz enerji düzeneği 10 beygir gücünde. Dalyan'daki tekneyi gördük. O, 5 beygir gücünde. O teknenin enerji sisteminin 25 milyar liraya mal olduğu söyleniyor. Biz 10 beygirlik enerji üretimini 5 milyar liraya mal ettik. Türkiye'de güneş enerjisiyle çalışan teknelerin yapımının yaygınlaşması gerekir. Amacımız temiz enerji kullanımını teşvik etmek" dedi.

Reklam
Reklam

Aslan, uzun yolculuklarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Önümüzdeki hafta içinde yola çıkacağız. Birkaç küçük pürüz çıktı. Onları da halledip, önümüzdeki hafta içinde Akyaka azmaklarından yola çıkacağız. Hedefimiz Marmara Denizi. Biz dördümüz profesyonel denizci değiliz. 1-2 gün içinde bize yelkenci bir arkadaşımız da katılacak. Yola 5 kişi çıkacağız. Kıyıyı takip ederek yapacağımız yolculukta, Bodrum, Didim, Dikili ve Foça'da mola vermek istiyoruz. Bu projede hocalarımızın büyük katkısı oldu. 10 yıl önce hocalarımız güneş pilleri projelerini DPT'ye götürmüşler. Oradaki yetkililer projeyi 'hayal' olarak nitelendirmiş. Şimdi o hayal ürünüyle Akyaka'dan Marmara'ya yolculuk edeceğiz."