Güneş ışınları bulutlu havada da etkili

Yaz aylarında, bulutlu havalarda bile güneşin zararlı ışınlarının yüzde 70 oranında etkili olduğunu açıklandı.

Ultraviyole ışınlarının deriyi olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten uzmanlar, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın deri yaşlanmasının yanı sıra deri kanseri riskini de arttırdığını bildirdi.

Ebeveynlerin, D vitamini almaları için çocuklarını uzun süre güneşte çıplak gezdirme gibi bir yanılgıya düşebildiklerini ifade eden uzmanlar, D vitamini sentezi için vücudun küçük bir kısmının güneş ışını almasının yeterli olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Güneş ışınlarının yararından çok artık zararlarının gündemde olduğunu, buna rağmen ebeveynlerin deniz kenarında çocuklarının neredeyse tüm gün oyun oynamalarına izin verdiğini vurgulayan uzmanlar, "Çocukların 1 yaşından itibaren yoğun güneş ışınlarından korunması gerekir. Çocuklar, erişkinlere göre güneş ışınlarına karşı çok daha hassastır. Çocukluktan itibaren yoğun güneş ışınına maruz kalanların, ileride deri kanserine yakalanma riski daha yüksek. Çocukluk döneminden itibaren etkin güneşten korunmayla deri kanseri riski yüzde 80 azaltılabilir" dediler.

RİSKLİ SAATLER
Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında erişkinlerin yanı sıra özellikle çocukların güneşten korunmaları gerektiğini kaydeden uzmanlar, "Güneşten korunmak için mutlaka geniş kenarlı bir şapka takılması, hekimin önereceği koruyucu kremlerin kullanılması gerekir. Çocuklarda güneş yanığı çok daha çabuk oluşmaktadır. Güneş yanıklarında da yoğurt, diş macunu gibi maddelerin sürülmesinden kaçınarak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Reklam
Reklam

Sürekli olarak öğlen saatlerinde deniz veya havuza girmenin sakıncalı olduğu yönünde uyarılar yapılmasına rağmen plaj ve havuzlar, bu saatlerde dolup taşıyor. ABD'de yapılan araştırmalarda, son yıllarda deri kanseri vakalarında büyük artış olduğu belirlendi. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli. Bulutlu havalarda bile güneş ışınlarının etkisi yüzde 70 oranında devam ediyor. Bulutlu havalarda da dikkat edilmelidir" diye uyarıda bulundular.