Güneş Işınlarının Faydaları Da Açıklandı

Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, son günlerde güneş ışınlarının zararlarını anlatan uzmanların aksine...

Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, son günlerde güneş ışınlarının zararlarını anlatan uzmanların aksine faydalarını anlattı. Güneş ışınlarının yaşam kaynağı olduğunu dile getiren Karakök, zararlarıyla ilgili de özellikle sarışınlara uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, son günlerde hissedilir derece artan hava sıcaklığıyla ilgili vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunuyor. Uzmanların ‘sıcakta dışarı çıkmayın’ uyarısına Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök'ten farklı bir yorum geldi. Güneş ışınlarının zararlı olduğu kadar faydalarının da bulunduğunu dile getiren Karakök, "Güneş ışınlarının hem sağlık açısından hem de dünya düzeni açısından faydası var. Ekolojik dengenin sağlanmasında, bitkilerin, hayvanların ve insanların yaşamasındaki en önemli kaynaklardan biri de güneştir. Sağlık açısından baktığımızda tabi ki her şeyin azı karar çoğu zarar" dedi.

Reklam
Reklam

Güneş ışınlarının özellikle yeni doğan bebekler için yararlı olduğuna vurgu yapan Karakök, "Yeni doğan bebeklerde yüksek sarılığında düşürülmesinde kısa süre de ultraviyole ışınları içeren güneş ışınının uygulanması yararlı sonuçlar doğurur. Tabi bunlar cam arkasında olmama koşuluyla. Ama bunun yanında yeni doğanlar dışında erişkinlerde de özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi yine çocukların kemik gelişiminde önemli rol alan D vitamini sentezinde güneş ışını oldukça faydalıdır. Vücudun oksijen kapasitesinin arttırılmasında ve kullanılmasında da güneş ışınlarının faydası oldukça fazla. Kalori kullanımında faydası var" ifadelerini kullandı.

Prof. Karakök, güneş ışınlarının zararlarıyla ilgili ilginç bir öneride de bulundu. Güneş ışınlarından en fazla sarışınların ve beyaz tenli insanların etkilendiğini söyleyen Karakök, "Güneş ışınlarının zararları da var. Güneş altında çok kalındığında deri kanserine yol açabiliyor. Özellikle sarışınlarda ve açık tenlilerde bu risk artar. Aşırı kilolularda da güneş ışınlarının zararları ortaya çıkıyor. Bunun dışında su ve tuz kaybına yol açıyor. Ultraviyole ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarıda bulunmak çok riskli" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Sıcaktan korunmak için bilinçsiz bir şekilde gölge alanlarda uyuyanlara dikkatli olmaları uyarısında bulunan Karakök, şunları söyledi:

"Eskiden kene vakası bu kadar yaygın değildi. Ya da tespit edilemiyordu. Parklarda kontrolsüz bir şekilde uzanmalar veya kırsal alanda serinlemeye çalışmalar kene riskini arttırıyor. Kenenin, Kanamalı Kırım Kongo Hastalığı'na yol açabilen özel türleri var. Bu açıdan halkımızın dikkatli olması gerekiyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: