Dünyaya ulaşan güneş ışınlarından infrared ışınlarının yüzde 5'den az kısmının gözle görülemeyen Ultraviyole (UV) ışınları olduğu ve problemin de bu görünmeyen ışınlardan oluştuğu bildirildi. İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Dünyadaki yaşamın kaynağı, tüm canlılar için vazgeçilmez olan güneş son 21 yıl içinde bir tehlikeyi de barındırmaya başladı. Dalga boyuna göre 3 sınıfa ayrılan ışınlardan bize ulaşan UV ışınlarının yüzde 90-95'i UVA, yüzde 5-10'nu UVB'den oluşmakta.
UVC ise ozon tabakasında tam olarak absorbe olup dünyaya ulaşmamaktadır. Ne yazık ki, bu bilgi son yıllarda değişmiş teknolojinin ve kullanılan zararlı gazlar nedeniyle ozon tabakası incelmiş ve delinmiştir. Bunun sonucunda da hem dünyaya ulaşan UVB oranı artmış hem de önceden ulaşamayan UVC ışını da artık dünyaya gelmeye başlamıştır. UVB ışını deride D vitamini fotosentezi sağladığı için düşük oranlarda faydalıdır. Ancak, oran arttıkça güneş ışığı, pigmentasyon (bronzlaşma) deri yaşlanması ve kanser başta olmak üzere pek çok zararlı yan etkileri vardır. UVC ise daha da yüksek oranda kanserojen etkiye sahiptir" denildi.
Açıklamada ayrıca, güneşin kanser etkisi ve diğer zararlarından etkilenmemek için 10.00-16.00 saatleri arasında güneşte fazla kalınmaması, geniş siperlikli şapka ve açık renkli giysilerle korunulması gerektiği kaydedildi.