Güneş Lekelerinden Korunmanın Yolları

Özel Medline Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Alaeddin Atalık, yaz tatilinde korumasız ve dikkatsiz bir...

Özel Medline Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Alaeddin Atalık, yaz tatilinde korumasız ve dikkatsiz bir şekilde güneşlenmenin birçok zararlı etkisinin olduğunu belirterek, güneş lekelerinden korunmak için uyarılarda bulundu.

Yoğun bir kış mevsiminden sonra herkesin yaz tatiline çıkabilmeyi, denizin ve güneşin tadını çıkarmayı istediğini ifade eden Dr. Alaeddin Atalık, “Biraz bronzlaşarak koyu bir ten rengine kavuşmayı hayal eden kişiler, uzun saatler şezlongda güneşlenir. Ancak korumasız ve dikkatsiz bir şekilde güneşlenmenin birçok zararlı etkisi bulunuyor. Güneş lekeleri (melazma) genellikle yüzde görülen kahverengi oluşumlardır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen güneş lekeleri, koyu tenli kişilerde daha sık ortaya çıkar. Yüzdeki güneş lekeleri genellikle üst dudak, yanaklar ve alın gibi güneşe açık bölgelerde gözlenir. Nadiren çene ve ön kollarda oluşabilir. Deriden koyu renkli, düzensiz, sınırlı, deriden kabarık olmayan lekeler şeklinde kendini gösterir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dr. Atalık, “Güneş lekelerinden ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yüksek faktörlü koruyucu kremler kullanmak gerekir. Ancak güneş koruyucu krem sürdürüldüğü için direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmak korumanın etkisini azaltabilir. Bu nedenle geniş kenarlı şapka takmak ve güneş gözlüğü kullanmak gerekir. Bunun yanı sıra açık renkli ve vücudun leke oluşan bölgelerini koruyacak kıyafetler de giymek gerekir. Ayrıca güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde gölgede bulunmak gerekir” dedi.

GÜNEŞ LEKELERİNİN TEDAVİSİ VAR MI?

Güneş lekelerinin tedavisinin mümkün olduğunu kaydeden Dr. Atalık, “Lekeler derinin üst tabakasındaki pigment birikimi olduğundan, tedavisinde hem üst tabakayı soyucu hem de yeni pigment oluşumunu azaltıcı yöntemler uygulanır. Lekelerin tedavisinde soyucu kremler, renk açıcı kremler, kimyasal peeling, mikro-dermabrazyon, lazer ve güneşten koruyucular başarıyla uygulanır. Kimyasal peeling yönteminde hastaya 3 veya 4 haftada bir alfa hidroksi asit denilen bir uygulama yapılır. Ortalama 6-8 seans sonunda hasta lekelerden kurtulur. Ancak hastanın bu dönem içerisinde güneşten korunması gerekir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: