Güneş yanığı tedavisi / Güneş yanığı nasıl geçer?

Güneş yanığı, başta beyaz tenliler olmak üzere, pek çok kişinin ezelî düşmanıdır. Uzmanların, kışın bile güneş kremiyle dışarı çıkılmasını tavsiye ettiği günümüzde, yazın güneş ışınları daha dik gelir ve cildiniz için daha tehlikelidir. Bu nedenle hangi önlemleri alırsanız alın, bazen güneş yanığı kaçınılmaz olabilir. Peki önleyemediğimiz güneş yanığını nasıl tedavi edebiliriz?

Güneş yanığı nasıl geçer?

Güneş, bedenimiz ve gelişimimiz için ne kadar faydalıysa, cildimiz için de bazen bir o kadar zararlı olabiliyor. Ozon tabakası, güneş ışınlarının etkisini eskisi kadar azaltamadığı için; doğrudan aldığımız güneş ışınlarının, cildimize verdiği zarar da giderek artıyor. Bu zararların belki en masumuysa güneş yanığı. Bu yüzden cilt renginiz ne olursa olsun, kolay
bronzlaşabilmek için, güneş kremi kullanmamak tehlikeli bir tercih olacaktır. Özellikle benli veya beyaz ciltliyseniz, güneş yanığından kaçınmak konusunda çok daha hassas olmalısınız!

Reklam
Reklam

Ancak bazen önlemler işe yaramıyor ve güneş yanığı kaçınılmaz oluyor. Bu gibi durumlarda, yanığın derecesine göre, farklı tedavi yöntemleri uygulayabilirsiniz. Hafif yanıklar, ilk başta sadece kızarıklık olarak kendini belli eder. Ancak hassas bir cildiniz varsa, birkaç saat içinde canınız yanmaya başlayacaktır. Bu nedenle bir an önce soğuk bir duş almalısınız. Bu sırada sabun veya banyo köpüğünün cildi kurutarak, güneş yanığını hassaslaştıracağını unutmayın. Duştan sonra bedeninizdeki fazla suyu havluyla nazikçe alın; ama tamamen kurulanmayın. Ardından aloe veralı veya soyalı bir nemlendiriciyle -başta yanık bölge olmak üzere- cildinizi yumuşatın. Ancak soya özlü nemlendiriciler, bazı cilt tiplerinde alerjik reaksiyona yol açabilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız. Mutlaka fazladan su için; güneş yanığı cildi kurutur ve cildiniz ne kadar kurursa o kadar acı ve soyulma yaşanır.

Daha ağır güneş yanıklarında kabarma, su toplaması ve soyulma yaşanacaktır. Bu gibi durumlarda cildinize daha fazla özen göstermelisiniz. Uyguladığınız tedavinin sıklığı da artacaktır. Öncelikle kabartıları ve su toplayan bölgeyi sıkıp patlatmamaya önem verin. Aksi taktirde enfeksiyona yol açabilirsiniz. Ağır güneş yanıklarında serin bir duş cildinize iyi
gelecektir. Ancak cildiniz çok hassas olacağı için, suyu tazyikli kullanmayın. Bu aşamada sabun kullanmadan banyo yaparsanız, cildiniz için daha yararlı olacaktır. Banyo suyunuza bir bardak elma sirkesi karıştırabilirsiniz. Beyaz sirke, güneş yanığının acısını yatıştırır ve cildinizin gerilmesini önler. Banyodan sonra cildinizi yumuşatmak için, E vitamini içerikli doğal ürünler tercih edin ve sık sık nemlendirici sürün. Güneş yanığı nemi hızla emer, bu nedenle cildiniz normalden çok daha hızlı kurur. Serin bir ortamda kalın; vücut sıcaklığı, oda sıcaklığıyla doğru orantılı olarak artar. Bu durum, cildinizin kurumasına, tahrişin ve acınızın artmasına neden olur. Bol su için ve salatalık, karpuz gibi su oranı yüksek gıdalar tüketin.

Reklam
Reklam

Güneş yanığınızın acısı fazlaysa doğrudan buz uygulamayın. Bir kumaş veya havluyu soğuk sütle tamamen ıslatıp yanığa nazikçe dokundurun. Soğuk süt hem serinlemenizi hem acının dinmesini hem de sütteki yağ ve protein nedeniyle, hassas bölgenin yumuşamasını sağlayacaktır. Bu uygulamayı, 15 dakika süresince ve aralıklı olarak deneyebilirsiniz.

Her iki güneş yanığı türünde de rutin cilt bakım ürünleriniz konusunda dikkatli olmalısınız. Yanık nedeniyle cildiniz ekstra hassaslaşmış olacağı için, her zaman kullandığınız hijyen ve bakım ürünleri cildinizde reaksiyona yol açabilir. Cildiniz soyulmaya başladığında, karşı koyması zor da olsa, kuruyup kalkmış olan derinizi soymamaya özen gösterin. Aksi taktirde tahriş artar ve iz kalır.

Mide bulantısı, üşüme gibi ekstra belirtiler görürseniz veya güneş yanığınızın evde tedavi edilemeyeceğini saptarsanız, mutlaka doktorunuza danışın. Çocukların güneş yanığı olduğu durumlarda doktora gitmeyi geciktirmeyin!

İyileşme sürecinizde yeniden yanmamak ve hâlihazırda hassaslaşmış olan yanık bölgenizi korumak için, daha dikkatli olmalısınız. Dışarı çıkarken güneş geçirmeyen, açık renklerde ve kapalı kıyafetler tercih edebilirsiniz. Yüksek koruyuculu güneş kremlerini mutlaka kullanın.

Reklam
Reklam