Isparta Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, teleskopla güneşi yakından gözlemleme fırsatı buldular.
‘Yıldızımız Güneş’ adlı projenin öğrenci Gül Sude Çınar tarafından hayata geçirildiğini belirten Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hasan Baran, proje çalışmasının öğrencilere tanıtıldığını açıkladı. Tanıtım kapsamında ‘Teleskopla Güneş Gözlemi’ yapan öğrenciler, ilk defa güneşi bu kadar çok yakından gözlemlemenin heyecanını yaşadı.
SDÜ Fizik Kulübü Teleskop Yapım Atölyesi Eğitmeni İsmail Yücel, öğrencilere güneş hakkında bilgiler verdi. Güneş’in evrendeki sayısız yıldızlardan sadece biri olduğunu bildiren Yücel, “Güneş, Dünya' ya en yakın yıldızın adıdır. Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi'nin kütlesinin yüzde 99,8'ini oluşturur. Geri kalan kütleyi Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, göktaşları, kuyrukluyıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur. Gün ışığı şeklinde Güneş'ten yayılan enerji, fotosentez yoluyla Dünya üzerindeki hayatın hemen hemen tamamının var olmasını sağlar ve Dünya'nın iklimi ile hava durumunun üzerinde önemli etkilerde bulunur” bilgisini verdi.
Güneşin, yeryüzünün ısı ve ışık kaynağı olduğuna dikkat çeken Yücel, “Yağmur, kar, dolu, rüzgar gibi hava olayları Güneş’in ısı etkisiyle gerçekleşir. Evleri, iş yerlerini ısıtmak için kullandığımız kömür, fuel-oil gibi yakıtlar, taşıtların çalışmasını sağlayan petrol ürünleri Güneş’in etkisiyle oluşmuştur. Biz bu maddelerde depolanmış Güneş enerjisini kullanırız. Yel değirmenlerinde, barajlarda elektrik üretilmesini sağlayan enerjilerin kaynağı da Güneş’tir. Bitkiler, güneş ışığını kullanarak besin üretir” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz