Güneşlenirken dikkat edilmesi gerekenler

İSTANBUL (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Cildiye Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Köksal Alpay, yaz aylarında güneşe çıkarken ve güneşlenirken dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Güneş ışınları zamanla deri üzerinde birikim yapar. Kanserojen nitelik taşıdığı için yıllar sonra kanser olma riskini artırır.

Güneşte uzun süre durmak zorunda kalan insanlarda, güneşle ilgili olarak güneş lekeleri, deri yaşlanmaları, deri kanserleri gibi kronik rahatsızlıklar gelişir" dedi.
Vücudunda ben olanların güneşe çıkarken daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Alpay, "Çapı yarım santimetreden büyük, kenarları girintili çıkıntılı, yüzeyi engebeli ve rengi farklılık gösteren benlerin mutlaka doktora gösterilmesi ve güneşe çıkarken üzerlerine koruma faktörü yüksek güneş kremleri sürülmesi gerekir. Hassas benlerin üzeri ise bantla kapatılmalıdır. Böyle benlerin kanser olma riski yüksektir" uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Köksal Alpay, vücutta şüphelenilen benlerin 6-12 ayda bir fotoğraflanıp karşılaştırma yapılmasının tanıyı kolaylaştıracağını söyledi. Uzmanlar, çocuklar için özel üretilen güneş kremlerinin güneşin olumsuz etkilerine karşı tam koruma sağlamadığını belirtti.

Her insanın güneşe verdiği reaksiyonun farklı olduğuna, insanların deri tiplerine göre güneşte kalma ve bronzlaşma sürelerinin değiştiğine işaret eden Prof. Dr. Köksal Alpay, "Açık tenlilerin derileri daha hassas olduğu için daha dikkatli davranmaları gerekir. Bu kişiler, koruma faktörü yüksek güneş kremleri kullanmalı" diye konuştu.
Güneş kremleri, her cilt tipine göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle bir güneş kremi almadan önce uzmanla görüşüp cildin tipine göre krem alınması tavsiye ediliyor. Bilinçsiz kullanılan güneş kremleri fayda sağlamayabiliyor.

Koruyucu krem ve losyonların seçiminde en önemli özellik, SPF olarak tarif ediliyor. SPF, koruyucu losyon ambalajlarının arkasında sunscreen olarak gösterilen bölümde yer alan güneşten koruma faktörünün derecesi. SPF, 2 ila 60 arasında derecelendiriliyor.

Reklam
Reklam

Pürüzlü, sert ve kanser riski taşıyan bir cilde sahip olmamak için güneşe çıkmadan yarım saat önce en az 15 faktör korumalı güneş kremi kullanmak gerektiğini kaydeden uzmanlar, güneş kremlerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

"Koruyucu faktörler, mutlaka güneşlenme esnasında belirli aralıklarla ve her denize giriş-çıkışta tekrar sürülmelidir. Çünkü suya dayanıklı olanlar bile 80 dakika içinde etkisini kaybediyor. Eğer denize girilmiyorsa, 2 saatte bir yenilemek faydalı olur. Jel formundaki güneş koruyucular daha sık aralıklarla sürülmelidir çünkü bunlar terleme veya suya girmeyle hemen vücuttan çıkar. Ancak bu formdaki koruyucuların bir de avantajı vardır.

Çilli veya cilt lekesi olan kimseler için oldukça uygundur". "Özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkünse güneşe çıkılmamalı" diyen uzmanlar, yanık cildi daha da bronzlaştırmak için güneş altına yatmanın oldukça sakıncalı olduğunun altını çizerek, "Cilt iyileşmeden tekrar güneşe çıkılmamalı" uyarısında bulunuyor.

Reklam
Reklam