Güneşlenmenin 2 bin yıllık geçmişi var

AYDIN (İHA) - Son yıllarda gittikçe artan cilt kanseri, cilt lekeleri ve katarakt gibi hastalıkların en büyük sebebi güneşin zararlı ışınları olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek.

Bu hastalıklara neden olan zararlı güneş ışınlarının altında güneşlenme olgusu bundan 2 bin yıl önce Romalılara kadar dayanıyor. Uzmanlara göre zararlı güneş ışınlarının sebep olduğu hastalık ve bu hastalıklardan rahatsızlanan insan sayısı her geçen gün artıyor. Dünya için vazgeçilmez bir ısı, ışık ve enerji kaynağı olan güneşin son yıllarda zararlı etkilerinin olduğunun farkına varıldığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurşen Durukan, güneşin zararlı ışınlarının sadece yüzde 10'nun dünyaya ulaştığını söyledi.

Reklam
Reklam

Ozan tabakasının incelmesinin giderek arttığını ve bu nedenle zararlı ışınların dünyaya ulaşma oranın giderek yükseldiğini kaydeden Durukan, "Güneş ışınları; güneş yanığı, deri kanseri, ışık duyarlılığı tabloları, deri yaşlanması, deride kırışıklıklar, kılcal damarlarda belirginleşme, cilt lekeleri, katarakt oluşturma gibi yan etkileri mevcuttur. Zararlı güneş ışınlarına maruz kalma nedeni olan güneşlenme olgusu 2 bin yıl önce Romalılar döneminde başlamıştır. Günümüzde de tüm uyarılara rağmen aynı olay sürmektedir. En popüler tatil mekanları deniz kenarları olmaktadır. İnsanlarımız tatil denince deniz düşünmekten vazgeçmesi gerekmektedir." dedi.

Güneşlenmenin birçok olumsuz etkiyi beraberinde getirdiğini dile getiren Durukan," "Zararlı güneş ışınları nedeniyle ortaya çıkan deri kanseri hastalığı ozan tabakasının incelmesine bağlı olarak artmaktadır. Kısa süreli güneşlenmeler bile kanser riskini artırır. Bir çok insanımız yaşamı boyunca alacağı zararlı güneş ışınlarının yüzde 50'sini 20 yaşına ulaşıncaya kadar alıyor. Bu nedenle bireyler yaşamlarının tüm dönemlerinde güneşten korunmalıdır. Uygun bir giysi zararlı ışınlardan korunmak için en etkili yöntemdir. Plajda şemsiye altına oturulsa bile gerek atmosferden yayılan zararlı ışınlar gerekse kumdan yansıyan zararlı ışınlar nedeniyle güneş yanığı oluşabilmektedir. Cildin erken yaşlanması ve cilt kanserine yakalanamadan güneş ışığından yaralanabilmek için çeşitli güneş koruyucu ve bronzlaştırıcı maddelerin kullanılması gerekmektedir. Güneş koruyucu önlemler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve güneş altında kaldığımız süre içinde iki saatte bir bu koruyucu tekrar vücuda sürülmelidir. İnsanlar arasında uzun süreli güneş banyosuna ve solaryum salonlarına ilginin ortadan kaldırılması, okulda ve evlerde etkili güneşten korunma alışkanlıkları konusunda çocukların ve bilgisiz yetişkinlerin eğitilmesi, zararlı güneş ışınlarının etkilerinin azaltılması açısından çok önemlidir" dedi.

Reklam
Reklam