"Güneş"li DTP; "ampul"lü AKP'ye rakip

ANKARA (İHA) - MHP'den ayrıldıktan sonra yeni bir parti kuracağını açıklayan ve daha sonra Demokrat Türkiye Partisi'nin (DTP) başına geçerek herkesi şaşırtan Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan'ın ilk icraatı partisinin 'şemsiye' olan amblemini 'güneş' olarak değiştirmek oldu.

Düzenlediği basın toplantılarında iddialı açıklamalarıyla dikkati çeken ve parlamentoda bulunan iki milletvekilinden DTP'ye geçmesi için söz aldığını öne süren Okuyan, güneş amblemini tercih ederken 'ampul' amblemli AK Parti'ye mesajlar veriyor. "Güneş doğdu, ampule gerek kalmadı" sözünü sloganlaştıran Okuyan'ın güneş olan parti ambleminde 11 uzun, 12 kısa olmak üzere toplam 23 ışın sembolize ediliyor. Yeşil zemin üzerine sarı renkle çizilen güneş ışınlarının yer aldığı amblemdeki 23 ışın cumhuriyetin kuruluş yılı olan 1923'ü simgeliyor. 11 uzun ışın erkeği, 12 kısa ışının ise kadını sembolize ettiği amblemde özellikle kolay okunabildiği için 'Helvetica' yazı karakteri tercih edildi. İşte Yaşar Okuyan'ın ağzından DTP ambleminin detayları:

Reklam
Reklam

"Güneş: Güneş, yaşam kaynağını simgeler. Dünya güneş çevresinde döner, dolayısıyla var olan hayatın merkezini oluşturur. En büyük enerji kaynağı olarak güç, kudret ve hayat temeli güneş olarak kabul edildiğinden liderlikle özdeşleştirilir. Bununla beraber en güçlü ışık kaynağıdır ve aydınlanmayı sembolize eder. Güneşin parlaması başarı ve yol göstericilik niteliğini taşır. Güneş ışınları, aklı ve hikmeti hatırlatır. Sabahın sarı güneşi, evreni enerji ile canlandırmasını, dürüst çalışmayı ve kazancı sembolize eder. Bu bağlamda güneş partimizin politikasını yansıtmaktadır.

Sarı renk: Sarı güneş ışığının ve altının rengidir. Zekayı, ve ruhsal gelişimi simgeler. Büyük düşünürler ve ideoloji yaratıcıları sarı renk ile sembolize edilir. Bu renk sıradanlığın dışında olmayı, farklılığı ve ayrıcalığı çağrıştırır. Güneşin kuvvetli anlamıyla örtüşen logomuzdaki sarı renk, canlılık, yenilik, tazelik ve dikkat çekiciliği birleştirmesinden dolayı tercih edilmiştir. Siyasetimizin bu yenilenmeye ihtiyacı vardır.

Reklam
Reklam

Yeşil renk: Yeşil yüzyıllardır bolluğun, bereketin, ölümsüzlüğün ve zaferin rengi olarak kabul edilmiştir. Saygı uyandıran, dikkat çeken bu renk aynı zamanda bağımsızlığı simgeler. Kalıplardan kurtulmayı ve gelenekleri yenilemenin gereğini anlatır. Doğanın veya doğal canlılığın rengidir, bu sebeple çevreciliği sembolize eder. Yeşil renk; mevcut siyasi ortamda en çok aranan özelliğin güven ve rahatlık oluşturma gerekliliğinden dolayı seçilmiştir. Kullandığımız renkler, bugüne kadar yaşanan yolsuzlukların ve giderilemeyen sorunların karşısında durduğumuzun bir göstergesidir. Ayrıca partimizin çevreye karşı gözettiği duyarlılığında vurgulanması açısından yeşil renk doğru ve kuvvetli bir seçimdir.

Helvetica karakteri: Kullanılan fontlar arasında en kolay algılanan Helvetica'dır. Göz tarafından kolaylıkla seçilir ve netlik barındırır. Okunması kolay ve karışıklığa el vermeyecek düzeyde yalındır. Akılda kalıcılığı ile diğer fontlardan farklıdır, bu sebeple partimizin isminin kolayca algılanmasını ve akılda kalmasını sağlayacaktır.
23 ışın: Cumhuriyetimizin kuruluş yılı olan 1923'ten yola çıkılmıştır. Aynı zamanda demokratik rejimin platformu olan TBMM'nin kuruluş tarihi 23 Nisan'dır. Bu sebeple, ülkemizin yönetim biçimine ve bu yönetim biçimini doğruluğuna ve oluşumuna duyduğumuz inançtan dolayı, partimizin politikasını sembolize eden güneşin tasarımında 23 adet ışın kullanılmıştır.

Reklam
Reklam

11 uzun ışın, 12 kısa ışın: Sayıların sembolizmi göz önünde bulundurulduğunda tek ve sadece kendine bölünebilen sayılar erkeği, çift ve bölünebilen sayılar ise dişiyi simgeler. Logomuzdaki 11 ışın erkeği, 12 ışın ise kadını temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti kadın ve erkeklerden oluşmaktadır. Logomuzdaki 11 ve 12 ışının toplamı 23 etmektedir. Bu da Türkiye Cumhuriyeti'ni simgelemektedir."