Güney Afrika Çöllerinden Bursa'ya

Bursa Hayvanat Bahçesi, memeliler arasında en uzun dikenleri ve farklı görüntüleriyle dikkat çeken iki adet "Afrika oklu kirpisi"ne kapılarını açtı.

Bursa Hayvanat Bahçesi, memeliler arasında en uzun dikenleri ve farklı görüntüleriyle dikkat çeken iki adet "Afrika oklu kirpisi"ne kapılarını açtı. Ana vatanları olan Afrika olan biri dişi biri erkek, iki oklu kirpinin son durağı, Polonya'daki Lodz Hayvanat Bahçesi'nin ardından Bursa oldu.

Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği'ne üye olan Bursa Hayvanat Bahçesi'ne, yapılan görüşmeler sonucu Polonya'dan bağış yoluyla gönderilen kirpiler, kendileri için hazırlanan özel meyve tabaklarıyla besleniyor.

Reklam
Reklam

Hayvan Besleme Uzmanı ve Hayvan Transport Sorumlusu Sıla Smith, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk amaçlarının farklı iklim ortamlarından getirilen hayvanların refahını sağlamak olduğunu kaydetti.

Hayvan koleksiyonlarına her geçen gün yeni türler eklendiğini dile getiren Smith, "Oklu kirpilerimiz şu anda yeni ortamlarına alışmaya çalışıyorlar. Onlar için 'Afrika Kuleleri' adı verilen küçük barınaklar yaptırdık. Yaşadıkları habitata uygun ortam sağlıyoruz. Kirpilerimiz özellikle elma, armut ve muzu çok seviyor. Şu anda ortama alıştılar" dedi.

"Bu kirpiler oklarını fırlatıyor" algısının gerçekle bağdaşmadığını vurgulayan Smith, şöyle devam etti:

"Kısa bacaklarıyla dikkat çeken, vücudu koruyan oklarla kaplı olan Afrika kirpileri, eğer tehdit altındaysa, oklarını kabartarak vücudunu iki katı büyüklüğüne çıkarır, düşmanına arkasını dönerek geri geri saldırır ve oklarını düşmanına saplar, ardından bırakır. Çok iyi tırmanıp yüzebilirler."

-Leoparın ranzada güneş keyfi-

Öte yandan; Portekiz'deki Lizbon Hayvanat Bahçesi'nden getirilen ve hayvanat bahçesinin, en değerli konukları arasında olarak kabul edilen Pers leoparları, zürafalar ve maymunlar da sıcak havada güneşin tadını çıkardı.

Reklam
Reklam

Bursa Hayvanat Bahçesi'ne, temaslar sonucu 2009'da Lizbon'dan "bağış" olarak gönderilen leoparlar ilgi odağı olmaya devam ediyor. Derisi ile aynı renkteki gözleri ve atletik yapısıyla görenleri hayran bırakan leoparlara, özel bakım uygulanıyor.

Hayvan Besleme Uzmanı ve Hayvan Transport Sorumlusu Sıla Smith, bu tür hayvanların satışının yasak olduğunu belirterek, "Soyları tükenme tehlikesi altında. Bu nedenle biz de 3 sevimli kardeş leoparlarımıza özel bakım uyguluyoruz. Çiftleşmeleri ve üretimlerini yapmak amacıyla bahçemize dişi leopar getirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Kardeş leoparların özellikle baharın gelmesiyle gün boyunca açık alanda eğlendiklerini anlatan Smith, "Leoparlar genellikle doğada olduğu gibi akşam saatlerinden sonra aktifleşiyorlar. Gün boyunca dinlenmeyi çok seviyorlar. 3 kardeşten en sevimli olanı ise bugün adeta güneşin keyfini çıkardı. Kendileri için yaptırılan alanda bulunan ranzanın üstüne çıkarak saatlerce güneşlendi, tüm ziyaretçilerin ilgi odağı oldu" diye konuştu.

Hayvanat bahçesinin diğer konuklarından zürafalar ve maymunlar da güneşin etkisini göstermesiyle kapalı barınak ve alanlardan çıkarak uzun süre dolaştılar.

Reklam
Reklam

Muhabir: Harun Kaymaz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: