Güney Afrika'ya kiraz ihracatı

BURSA (İHA) - Dünyanın en büyük incir, Avrupa'nın en büyük kiraz ihracaatçısı Alara Tarım Ürünleri A.Ş., bu yıl ilk kez Güney Afrika'ya kiraz ihraç etti.

Alara Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, geçtiğimiz yıl Türkiye'den 34 bin ton kiraz ihracatının gerçekleştiğini belirterek, 2004'ün ilk 8 ayında 38 bin tonla bu rakamı geçtiklerini söyledi.

Alara Tesisleri'nde kiraz sezonunun bitmesi sebebiyle düzenlediği basın toplantısında, bu yıl 8 bin ton kiraz işlediklerini, bunun 6 bin 500 tonunun dünya ülkelerine ihraç ettiklerini belirten Taner, İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya, İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Almanya, Avusturya, Hong Kong, Singapur, Belçika ve Hollanda'nın yanı sıra bu yıl ilk kez Türk kirazını Güney Afrika'ya ihracat ettiklerini söyledi. Alara'nın bilimsel çalışmalar ve uzman mühendis kadrosuyla Türkiye'nin dört bir yanında eğitim verdiği üreticileriyle Türk kirazını Avrupa'da aranılan meyve konumuna getirdiklerini ifade eden Taner, "Avrupa'da kiraz üretiminde önemli paya sahip İtalya, Fransa gibi ülkelerin bile Türk kirazını sağlayan Alara, özellikle Fransa ve İspanya'da hızla büyüyecek çok büyük pazar buldu. Kirazda ciro bazında geçen yıla oranla yüzde 20 artış, toplamda ise 40 milyon dolar ciro hedeflemekteyiz. Bir milyon kutu incir ihracatını 1.5 milyon kutuya çıkarmayı amaçlıyoruz. Çünkü bütün dünya kirazı Türkiye'den talep ediyor" dedi. Türkiye'nin 2000 yılında sadece 12 bin 200 ton, 2003 yılında ise 34 bin 300 ton kiraz ihracatı gerçekleştirdiğini anlatan Taner, 2004'te ise şimdiden 38 bin ton kiraz ihracatının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Taner, geçen yıl kirazın kilosunun 2.10 Euro'dan satıldığını, bu yıl ihracatın artmasına rağmen kilo fiyatının da 2.45 Euro'ya çıktığını kaydetti. Doğru ve kaliteli ürünün her zaman alıcı bulduğunu, üretici paralarını da mal tesliminde yaptıklarını dile getiren Alara Genel Müdürü Kerim Taner ise "Kirazın anavatını Türkiye'dir. Bizim derdimiz Türk üreticisinin tekrar kiraza sahip çıkması ve Avrupa'da aranılır bir meyve olmasına katkı sağlamasıdır. Biz halen 50-60 yıllık elma çeşitleriyle ihracat yapmay çalışıyoruz. Bu son derece yanlış. Avrupalı ülkeler kaliteli üretilen tüm ürünleri talep eder, yeterki biz iyi yetiştirelim" diye konuştu.
Avrupa Birliği'ne (AB) giren son 10 ülke ve girmesi beklenen Romanya ile Bulgaristan'ın tarım ülkesi olduğuna işaret eden Kerim Taner, "Bu ülkeler tarımda etkin olabilecek ülkeler durumunda. Bu ülkelere İtalya, İspanya gibi tarımda ilerlemiş ülkeler yatırım yapmaya başlıyor. Türkiye'nin de pozisyonunu muhafaza etmek için mutlak suretle doğru ürünü doğru bölgelerde dünya standartlarında en verimli şekilde yetiştirmelidir. Bunu yapması için de doğru materyarleri kullanması lazım. Fidan işine girmemizin ana hedefi kirazın geleceğini koruma almaktır. Sadece bu yıl 10 bin üreticiye 30 trilyon lira ödedik. Türkiye geçen yıl 690 milyon dolar yaş meyve ihracatı gerçekleştirmiş. Bunun ise toplam ihracat oranında karşılığı yüzde 1.5'tir. Bu son derece komik bir rakamdır. Tarım ülkesi olarak adlandırdığımız ülkemiz avantajlarını doğru şekilde değerlendirdiğinde kirazda 4 yıl içerisinde 25 milyon dolarlardan 115 milyon dolara çıktığımız gibi yaş meyve ihracatında da çıtayı yükseltiriz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Taner, AB üyesi ülkelerin 3-4 yıl içerisinde 'Euregap' diye adlandırılan sertifikası bulunmayan üreticinin ürününü almayacağını belirterek, bu yıl Alara olarak 4 ayrı bölgede toplam 256 üreticiye bu sertifikayı aldıklarını anlatarak, konuşmasını şöyle tamamladı: "Avrupa ülkeleri bir kaç yıl içerisinde kaliteyi simgeliyen Euregap sertifikası olmayan üreticinin mallarını almayacak. Şimdilerde bile bazı Avrupalı süper market işletmecileri üreticilerden bu belgeyi istiyor. Biz Alara olarak 256 üreticiye bu sertifikayı aldık".