Güney Amerika-Arap zirvesi

BRASILIA (İHA) - İlk kez düzenlenen Güney Amerika-Arap zirvesinin sonunda yayınlanan deklarasyonda, Irak'ta yeni kurulan hükümete destek verilirken, sivilleri hedef alan terörist saldırılar ise kınandı. Zirvede İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi de istendi.

Brezilya'nın başkenti Brasilia'da ilk kez düzenlenen ve 34 Latin Amerika ve Arap ülkesinin katıldığı zirvede bugün yayınlanan son bildiride, İsrail'in askerlerini Filistin topraklarından geri çekmesi ve Kudüs'ün doğu bölgesindeki yerleşim yerlerini boşaltması talep edildi.

Reklam
Reklam

Yayınlanan bildiride, İsrail'in, işgal ettiği Arap topraklarından çekilerek 1967 yılında belirlenmiş haritaya sadık kalması çağrısında bulunuldu.

Dün başlayan ve bugün sona eren zirvenin ardından yapılan açıklamada, "Her iki grup da Filistin halkının yasal haklarının tanınması ve İsrail devletinin yanında 1967 yılındaki sınırlara dayalı bir Filistin devletinin kurulması gereğini teyit ediyor" denildi. Açıklamada ayrıca, bu iki grup, İsrail'e işgal ettiği bütün Filistin topraklarından çekilmesi, 1967'deki sınırları esas alması ve Doğu Kudüs'tekiler de dahil olmak üzere bütün yerleşkeleri boşaltması çağrısında bulundu.

Deklarasyonda, ABD'nin Suriye'ye uyguladığı müeyyideler de eleştirilerek, bunun, uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Zirvede, Uruguaylı Carlos Perez del Castillo'nun, Dünya Ticaret Örgütü'nün gelecek başkanı olması için destek sinyalleri de verildi.