Güney Azerbaycan Türkleri'nden İran Büyükelçiliği Önünde Protesto

Türkiye'de yaşayan Azerbaycanlılar, İran'ın Güney Azerbaycan'da insan haklarını ihlal ettiği amacıyla İran Büyükelçiliği önünde eylem...

Türkiye'de yaşayan Azerbaycanlılar, İran'ın Güney Azerbaycan'da insan haklarını ihlal ettiği amacıyla İran Büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

Kuğulupark'ta toplanan bir grup ellerinde Türk ve Azerbaycan bayrakları ile Tahran Caddesi'nde bulunan İran Büyükelçiliği'ne yürüdü. "Haray haray men Türkem", "Azerbaycan var olsun istimiyen kör olsun" ve Biz Mustufa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı. Büyükelçilik önünde yapılan basın açıklamasında Güney Azedbaycan'da 35 milyon Türk'ün yaşadığı belirtilerek, "İran'da yaşayan Türk'lerin özgürlüğü için elimizden geleni yapacağız" denildi.

Reklam
Reklam

Azerbaycan'ın Eurovizyon'a ev sahipliği yapmasının İran Devleti'ni ve Ermenistan'ı kıskançlık içerisine soktuğu iddia edilen açıklamada, Tebriz'de bulunan Azerbaycan Başkonsolosluğu önünde İran Fars Molla rejimi tarafından Tebriz dışından getirilmiş İran istihbaratı elemanlarının Türk milletinin temsilcisiymiş gibi yumurtalı saldırıda bulunduklarını belirtildi. İran Devleti'nin kendilerine insan hakları ve diğer hakları tanımadığına dikkat çekilen açıklamada, Türk milletinin tarih yarattığını ve kendilerinin de eşit haklara sahip olacaklarına yer verildi.

İran nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturan Türklerin siyasi, ekonomik ve toplumsal haklarından yoksun olduğunu kaydedilen açıklamada, Güney Azerbaycanlıların dilleri ve kültürlerinin, İran'da resmi kurumlar tarafından aşağılandığı kaydedildi.

Daha sonra Azerbaycan Devlet Marşı ve İstiklal Marşı okuyan grup bozkurt işaretleri yaparak olaysız dağıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz