Denizli’nin Güney ilçesinde, 13 Mayıs tarihinde meydana gelen heyelanla doğal güzelliğini kaybeden Güney Şelalesi, yapılan çalışmaların ardından 18 günde yeniden eski doğal güzelliğine kavuştu.
Türkiye'nin 23'üncü doğa harikası olarak tanımlanan Güney Şelalesi'nde 13 Mayıs tarihinde heyelan meydana geldi. Şelale sularının aktığı 20 metre yükseklikteki kayalık gürültüyle çökerken, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği doğal güzellik özelliğini kaybetti. Güney'e 3, Denizli'ye 70 kilometre uzaklıkta bulunan ve birinci derece SİT bölgesi olan Güney Şelalesi için heyelanın ardından Denizli Valiliği çalışma başlattı.
Denizli Valiliği, Pamukkale Üniversitesi, İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü yok olan doğal güzellik için bölgede incelemeler yaptı. Yapılan incelemelerin ardından şelalenin yan tarafında kayalıkların bulunduğu ve yeni bir şelale oluşturmak için uygun olduğu görüşüne varıldı. Yapılan çalışma ile birlikte 18 gün aradan sonra düzenlenen törenle yeni şelalenin suyu verildi. Güney Şelalesi'nin yeniden düzenlenmesi için yapılan törene Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, Güney Belediye Başkanı Halit Gürbüz, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Ali Aygören ve çok sayıda vatandaş katıldı.
18 GÜN İÇİNDE YENİ BİR ŞELALE YAPARAK REKOR KIRDIK
Yeniden oluşturulan Güney Şelalesinin su verilme töreninde konuşan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, 18 gün içinde yeni bir şelale yapmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Bu yaptıklarının adeta bir dünya rekoru olduğunu belirten Vali Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dünya rekoru olsa gerek. 13 Mayıs tarihinde Denizli için çok önemli olan Türkiye’nin de önemli anıtsal değerlerinden biri olan Güney Şelalesi maalesef büyük bir heyelanla kayboldu. Hemen bitişiğinde olan baraj gölüne önünde ne varsa götürdü. Tüm Türkiye bundan büyük bir üzüntü duydu. Denizli ve Türkiye çok önemli anıtsal bir değeri kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı. Biz hemen bu olayın ardından toplantı yaptık. Tüm kurumlar bir araya geldik. Ne yapılabileceğini düşündük. Tabiat Varlıkları Komisyonu buranın doğal Sit alanı olması nedeniyle karar aldı. PAÜ’den 3 profesör burada çalışmalar yaptı’’
Yapılan çalışmaların ardından Güney Şelalesi’nde önemli olanın su olduğunu gördüklerini ifade eden Vali Demir, şöyle konuştu: "Buranın suyu Pamukkale’ye beyazlığını veren suyun özelliklerini taşıyor. Buradaki doğal yapı burada şelale olması sebebiyle benzer bir yapı vardı. Bu incelemeler sonucunda bu suyun tahliye edilmesi gerekiyordu. Bu suyu başka nereye verebiliriz diye düşündük. Yıkılan Güney Şelalesi’nin 10 metre sağ tarafına bu suyu yönlendirdik. Yukarıda bir savak oluşturuldu. Bu savakla şu an gördüğünüz çok muhteşem şelale oluştu. Şu andaki şelale daha önceki şelaleden 5 metreden daha yüksek. Şu anki şelalenin boyu 40 metre. Bu iş kısa sürede oldu ve hepimiz el ele vererek şelaleyi kurtardık. Bütün herkesin iyi niyetli çalışmalarıyla Türkiye’de bir rekor kırdık. Denizli ve Türkiye Güney Şelalesine tekrar kavuşmuş oldu”
Protokol, konuşmaların ardından yeni yapılan Güney Şelalesi’nin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz