Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Sudan ile arasında statüsü konusunda anlaşmazlık olan Heglig petrol sahasından askerlerini çekmeyeceğini söyledi.
Kiir Güney Sudan parlamentosunda yaptığı konuşmada Hartum ile savaşa gitmeyi istemediğini ama ülkesinin savunma amacıyla hareket ettiğini kaydetti.
Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler, Güney Sudan'dan Heglig petrol sahasındaki birliklerini geri çekmesini talep etmişti.
Tartışmalı sınır bölgesinde Sudan ile Güney Sudan askerleri arasındaki çatışmalar üç gündür devam ediyor.
Bu arada Sudan savaş uçaklarının Güney'de bir bölgenin yönetim merkezini bombaladığı bildiriliyor.
Geçen yaz Temmuz ayında Güney Sudan'ın bağımsızlık kazanmasından bu yana Sudan ile Güney Sudan arasındaki çatışmalar ilk kez bu kadar tırmandı.
Afrika Birliği, dün durumdan derin endişe duyduğunu ifade ederek itidal için tarafları elden gelen çabayı göstermeye çağırdı.
Sudan da, "saldırgan" tutumu nedeniyle Güney Sudan ile müzakerelerden çekildiğini açıklayarak Birleşmiş Milletler'e ve Afrika Birliği'ne şikayette bulundu.
Sudan hükümeti üç gün önce en büyük petrol sahasının Güney Sudan ordusu tarafından ele geçirildiğini açıklamış ardından da "saldırıya bütün imkanlarıyla cevap vermek için" seferberlik ilan etmişti.
Güney Sudan açıklamasında Heglig'in işgalinin Sudan güçlerinin hava ve kara saldırılarına bir misilleme olarak gerçekleştirildiği kaydedilmişti.
Her iki taraf da iki hafta önce patlak veren son çatışmaları başlatanın kendileri olmadığını söylüyor.
Uluslararası düzeyde çatışmaların bir savaşa dönüşebileceği kaygıları artmaya başladı.
Sudan-Güney Sudan ayrılığı sırasında petrol sahalarının çoğu Güney Sudan'da kaldı, fakat petrolü ihraç etmek için Sudan'ın topraklarından geçirmeleri gerekiyor.