Güneydoğu'da akraba evlilikleri yaygın

ŞANLIURFA (İHA) - GAP Bölgesi Halk Sağlığı Projesi Raporu'nda; Güneydoğu Anadolu'da akraba evliliğinin en yaygın olduğu ilin Şanlıurfa olduğu bildirildi.

Başbakanlık Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türkiye Parazitoloji Derneği, Harran, Dicle ve Gaziantep üniversiteleri tarafından hazırlanan GAP Bölgesi Halk Sağlığı Projesi Raporu'nda bölgedeki akraba evliliklerinin illere göre oranı ortaya konuldu. Bölge kapsamında bulunan Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak illerinde bin 393 aile üzerinde yapılan araştırmada akraba evliliklerinin halen bölgede yaygın olduğu sonucuna ulaşıldı.
Araştırmada, bölgede çiftlerin yüzde 29.1'inin eşi ile birinci derece, yüzde 13.7'sinin ise ikinci derece akraba olduğu belirlendi.

Reklam
Reklam

Akraba evliliklerine yüzde 46.6'lık oranla kırsal bölgede rastlandığının kaydedildiği araştırmada, kentlerde ise akraba evliliğinin yüzde 40.2 oranında olduğu sonucuna ulaşıldı. Araştırmaya göre; akraba evliliğinin en çok görüldüğü il yüzde 53.4 ile Şanlıurfa. Şanlıurfa'yı yüzde 37.0 ile Batman izliyor. Bölge illerinde akraba evlilik oranı en düşük olan il ise Kilis. Kilis'te akraba evlilik oranı yüzde 6.3.