Güneydoğu'da çiğ köfte tartışması

KİLİS (İHA) - Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KİTSO) Mehmet Özçiloğlu, çiğ köftede iddialı olan herkesi canlı yayında İbrahim Tatlısesi'in Jüri başkanlığında çiğ köfte yoğurmaya çağırdı.

KİTSO Mehmet Özçiloğlu, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, çiğ köfteye herkesin sahip çıktığını ancak çiğ köftenin artık Türkiye'ye mal olduğunu söyledi. Özçiloğlu, "Çiğ köftenin damak lezzetini yiyen herkes bilir. Şanlıurfalılar, Gaziantepliler, Adanalılar, sahip çıkıyor. Buda gösteriyor ki, çiğ köfteyi Türkiye sahiplenmiştir. Çiğ köfte tarihte bilindiği kadar Yavuz Sultan Selim'in Mercidabık Zaferi için Kilis'e geldiğinde, bir önceki konaklama yerinde çadırlar yandığı için ateşsiz yemek yapma talimatı vermiştir. Bunun üzerine aşçılar, eti Kilis'te soku olarak tabir edilen taşla dövdükten sonra bulgur ve diğer malzemeleri koyarak ateşsiz çiğ köfte yoğurmuşlardır. Kilis'ten, her tarafa çiğ köfte yayılmıştır. Kilis'in çiğ köfte konusunda üzerine gelen kimse yoktur" dedi.

Reklam
Reklam

İsteyen herkes ile her yerde canlı yayında çiğ köfte yoğurmayı jüri önünde yapmaya hazır olduklarını belirten Özçiloğlu, "İbrahim Tatlıses'in başkanlığında oluşturulacak. Çiğ köfte yarışmasında tartışmaya son noktayı koyalım. Bu yarışma Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep veya Adana'da olabilir. Biz çok iddialıyız. İstedikleri jüri önünde yarışmaya hazırız, kendimize güveniyoruz. Böylece tartışmalarda sona erecektir. Çiğ köftenin patentini almak için çalışma başlattık" diye konuştu.
Çiğ köfteyi yoğuran Ekrem Şekeroğlu, çiğ et kullanma döneminin bittiğini belirterek, "Biz sayın İbrahim Tatlısese'de çiğ köftemizi tadına baktı. ürünümüzü beğendi. Oda çiğ köftede artık et kullanmaması görüşünde. Bizde hem çiğ etli hem patatesli çiğ köfte ürünü vardır" diye konuştu.

Ekrem Şekeroğlu, çiğ köfteyi son zamanlarda dillerden düşmeyen ve Kilis yöresine özgü "Bit taş attım pencereye tık dedi" türkü olan eşliğinde yoğurması ilginç görüntüler oluşmasına neden oldu.