Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta geçen yıl tüketilen 19 milyar kilovatsaat enerjinin yüzde 70'inin kaçak kullanıldığı ileri sürüldü.
Kış mevsimiyle ısınma başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde artan kaçak elektrik tüketimi, enerji iletim hatlarında sık sık arızaya neden olurken, başta Diyarbakır olmak üzere yerleşim birimlerinde buna bağlı olarak yaşanan kesintiler yaşamı olumsuz etkiliyor.
Dicle EDAŞ Şirket Müdürü Muharrem Kalkan AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketine bağlı Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta kaçak elektrik kullanımın çok yüksek olduğunu belirterek, bu durumun büyük sıkıntıya neden olduğunu söyledi.
-"Bedeli 3 milyar lira"
Şanlıurfa ve Mardin'de tarımsal sulama nedeniyle açılan derin su kuyularındaki enerji tüketimi nedeniyle yaz aylarında gerilim dalgalanması yaşandığını anımsatan Müdür Kalkan, kış mevsiminde de ısınmada, kaçak elektrik kullanıldığını kaydetti.
Kalkan, ısınmada elektriğin kullanılması nedeniyle tüketim artışının mevcut hat kapasitelerini aştığını, bunun sonucunda Diyarbakır'da 2'şer saatlik programlı kesinti yapmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, Dökmetaş köyünde yapımına başlanan yeni hat sayesinde bir hafta sonra programlı kesintilerin sona ereceğini söyledi.
"Satın aldığımız yıllık 19 milyar kilovatsaat enerjinin yüzde 70'ini tahsil edemiyoruz" diyen Müdür kalkan, şöyle konuştu:
"Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta kayıp kaçak oranı yüzde 70 civarındadır. Oysa teknik nedenlerle kayıp oranı yüzde 7'dir. Bizim satın aldığımız 19 milyar kilovatsaat enerjinin, yüzde 70'i olan 13 milyar kilovatsaati kadar kayıp kaçak var. Bunun bedeli 3 milyar liradır. Kaçak miktarı Atatürk Barajı'nın ürettiği elektriğin 2 katı kadardır. Bölgede ısınmada elektrik kullanılıyor, bunun dünyada benzeri yok. Kaçak kullanım olduğu için tüketim de artıyor. Örnek olarak bir evin aylık tüketimi için gerekli olan enerji miktarı 200 kilovatsaat iken, kaçak kullanıldığı için 1000 kilovatsaat kullanılıyor. Oysa dinimizce israf haramdır. Aşırı tüketim nedeniyle hatlarda arızalar oluşuyor. Bundan dürüst vatandaş da zarar görüyor. Kaçak kullanım nedeniyle hem yüksek bedel ödüyor hem de sağlıklı enerji kullanamıyor."
-Mobil ekip oluşturuldu
Müdür Kalkan, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta toplam 1 milyon 200 bin abonenin bulunduğunu belirterek, kaçak kullanımı önlemek amacıyla aboneleri taradıklarını söyledi.
Yeni oluşturdukları 50 kişilik "mobil ekibin" aboneleri tek tek taradığını ifade eden Kalkan, "Son bir ay içerisinde 50 bin aboneyi mobil ekiplerimiz taradı. Bu abonelerden kaçak kullandığı tespit edilen 7 bin abone hakkında kaçak elektrik kullandıkları için tutanak tutuldu. Kaçak kullanımı engellemek için kararlı davranıyoruz. Kaçak kullanıma asla müsamaha gösterilmeyecek" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz