Güneydoğu'da kadının adı yok

ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu'nun özellikle kırsal kesimlerinde yaşayan kadınların kendi hakları yok. Kendi başına hareket edemeyen Güneydoğu kadını, her yıl kutlanan kendi bayramlarından bile habersiz.

Kırsal kesimde yaşaması ve töre kıskacından kurtulamaması kadınları medeniyet ve uygarca yaşamdan mahrum ediyor. GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan araştırmalar ve gözlemlenen konular içerisinde ortaya çıkarılan rapor, Güneydoğu kadınlarının hayatlarından bir zevk almadığını gösteriyor.

Reklam
Reklam

Yapılan araştırmada şu bilgiler yer alıyor:
"Güneydoğu'nun kırsal kesiminde yaşayan bayanların çoğu evleneceği kişiyi kendisi seçemez. Ailede söz sahibi, babanın yanında aşiret reisidir. Kadınların çoğu kendi başına ilçeye gidemez ve burada alışveriş yapamaz. Kocasından izinsiz kesinlikle veresiye alışveriş yapamaz. Dayak olayına karşı çıkamaz. Şikayet etmesi bile ayıptır. Kocasının bilgisi dışında arkadaşlarına ve akrabalarına ne hediye verebilir ne de alabilir. Onları ziyarete giderken bile kocasından izin almak zorundadır. En duygusal anlarında ve acı günlerinde bile toplumda eşine sarılamaz. Seçimlerde kocasının düşüncesine aykırı oy kullanamaz. Arkadaşlarına ve akrabalarına mektup yazarken zarfın üstüne kendi ismini yazamaz. Doğan çocuğuna isim vermede ısrarcı olamaz. İsmi koca verir. Eşini anne ve babasının yanında ismiyle çağıramaz. Eğer yeni gelin ise hiç konuşmaz. Evde kocasının yanında çiklet çiğnemesi son derece ayıp ve edepsizlik olarak görülür."