DİYARBAKIR (İHA) - Terör sorununu ekonomiyle çözmeyi hedefleyen hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan 11 ili kalkındırmak için reform niteliğinde teşvik yasası çıkarmaya hazırlanıyor.
AK Parti hükümeti, Doğu ve Güneydoğu illerindeki yoksulluğa son vermek için yeni teşvik yasası hazırlıyor. Yeni yasa için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki işadamlarından rapor talep eden hükümet, bu doğrultuda reform niteliğinde teşvik avantajları sunacak. Hükümetin talebi doğrultusunda rapor hazırlamak için Diyarbakır'da 24 ilin sanayici, ticaret ve borsa başkanı bir araya geldi. Daha önce çıkarılan 5084 sayılı Teşvik Yasası'ndan Doğu ve Güneydoğu'daki 21 ilin sadece yüzde 5 civarında yararlandığını kaydeden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, "Teşvik yasası, bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracağına uçurumu daha da derinleştirmiştir. Bölge şartları göz önüne alınarak teşvik yasası çıkarılmasını talep ediyoruz. Bölgemiz hayvancılık, tarım, gıda, madencilik, turizm ve tekstil sektörlerine özel teşvik uygulanması, bölgedeki girişimcilerin önünü açacak olanakların sunulması gerekiyor. Vergi, SSK primleri ve enerji konularında vergi muafiyeti, bölgenin tüketici pazar limanlarına uzak olması nedeniyle nakliyat giderlerin karşılanmasını talep ediyoruz. Bunların sağlanması durumunda 21 il sosyoekonomik anlamda atağa kalkacaktır" dedi.
Bölgede çalışabilir nüfusun yüzde 50'sinin işsiz olduğunu kaydeden Kaya, "Bölgede bulunan özel ve kamu bankaları işadamlarına kredi vermediği için Hazine'nin yatırımcılara finansman anlamında destek çıkması gerekiyor. Bölgede güvenlik anlamda sıkıntı yok, özellikle Diyarbakır Türkiye'nin en güvenli kentlerinden biri, bu süreç son şansımızdır. Hükümetin bunu iyi değerlendirmesi gerekiyor. Biz devlete yatırım yapın demiyoruz. Bölge insanının yatırım yapabileceği ortamın hazırlanması için sadece teşvik talep ediyoruz. Biz devletten para değil, yatırım ortamının iyileştirilmesini istiyoruz. İşsizlikle ve terörle anılan bu bölgeye sosyal ve istihdam yönden acilen müdahale edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
İşsizliğin şiddeti besleyen unsurlar olduğunun altını çizen Mehmet Kaya, "İşsizlik büyük ölçüde azaltılırsa kuşkusuz şiddet olayları önemli ölçüde azaltacaktır. Önce insanların karınlarını doyuracaksınız. Eğitimini, sağlık hizmetini vereceksiniz. Kenti adam gibi yaşar hale getirirseniz o insanlar ne teröre ne şiddete bulaşacaktır. Bunları eğitip, kalifiye hale getirip iş vermezsek hepsi ülke için birer tehlike olur" dedi.
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ise, bölgenin en önemli sorunun işsizlik olduğunu belirterek, "Geçmişte uygulanan yanlış politikalar ve çatışma ortamı bölgede ekonomiyi olumsuz etkilemiştir. Bu şiddetin son bulması lazım. Şiddetin bir yöntem olarak kullanılmasından vazgeçilmesi gerek, hükümetin demokratikleşmeyle ilgili adım atması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Mayınlı arazilerin temizlenip sınır ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Bedirhanoğlu, "Daha önce çıkartılan teşvik yasalarından popülist yaklaşımlar nedeniyle başarısız sonuçlar alındı. Bölgede özellikle ekonomik kaynakların öne çıkarılacak sektörlere teşvik verilmesi gerekiyor. Tarım, sanayi, tekstil, hayvancılık, bunların yanında sağlık, eğitim ve yeraltı madencilik sektörlerine vergi muafiyeti uygulanması gerekir. Bu vergi muafiyetinin en az 5 yıl olması, sektörlere
göre 10 yıla çıkartılması lazım. Yörede üretilecek malların uluslararası pazarlara nakledilmesi için nakliyat sorunu mutlaka giderilmeli. GAP projesi kapsamında sulanabilir arazilerin sulanması halinde 3.5 milyon insan istihdam edilecek" diye konuştu.
Halkın yüzde 60'ının günlük 2 dolar gelirle yaşam mücadelesi verdiği Diyarbakır'da, nüfusun yüzde 40'ının yeşil kartı bulunuyor.