Doğu ve Güneydoğu'da 3 -5 yaşındaki çocukların bile özellikle bayramlarda eline aldığı tabanca ve tüfeklerle ‘silahçılık’ oynaması psikolog ve aile danışmanları tarafından 'endişe verici bir durum' olarak değerlendiriliyor. Çocukların maytap, torpil ve boncuk atan silahlarla birbirini öldürmeye çalıştığı oyunlara dikkat çeken uzmanlar, ailelere çağrıda bulunuyor: “Küçük yaşta silahla tanışan çocuklar, büyüdüğünde kendini ifade edemediği zaman buna başvuruyor. Buna müsaade etmeyin.”
Güneydoğu'da hemen her erkek çocuğun elinde oyuncak silah görmek mümkün. 5 -6 yaşlarındaki çocuklar, genellikle boncuk atan silahlarla, biraz daha yetişkin olanlar ise başta maytap olmak üzere farklı patlayıcılarla ‘silahçılık’ oynuyor. Hemen her bakkalda oyuncak silah ve maytapların satılmasına rağmen ciddi bir denetimin olmaması uzmanları endişelendiriyor. Psikolog ve Aile Danışmanı Zülküf Güneş, maytap ve oyuncak silahlarla her yıl yüzlerce çocuğun yaralandığını belirtti. Güneş, ateşli ve boncuklu tabancalar kategorisine giren oyuncaklarla oynayan çocukların ileriki dönemlerde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya geldiğini kaydediyor. Güneş, “Çocuklar yetişkin yaşamından önce bu silahlarla tanışmış oluyor. Çocuk büyüdüğü zaman kendini ifade edemediği durumlarda, bilinç altındaki silahçılık oyunu ortaya çıkıyor ve bunu bir araç haline getirebiliyor. Çocukluktan gelme bilinçaltı nedeniyle şiddete ve salgınlığa baş vuruyor. Şiddete başvuran insanın elinde bir materyal varsa onu kullanır yoksa bedenini kullanır. Oradaki materyalin ne olduğu önemli değil. O anda sonucunun farkında değil. Bilinç devre dışı kalıyor. Bu toplumsal olarak kötü sonuçlara neden oluyor.” diyor.
AİLEDE SEVGİ İKLİMİ OLMALI
Bunun önüne geçmek için ebeveynlere büyük görevler düştüğünü anlatan Güneş, ailelerin çocuklarına karşı sevgi iklimi içinde olmaları gerektiğini kaydediyor. Anne ve baba arasında kavganın olduğu bir ortamda çocuğun şiddetle büyüdüğünü anlatan Güneş, “Baba anneye ya da anne çocuklarına şiddet uyguluyorsa çocuk şiddetle tanışmış oluyor. Bireyler aile ortamında kendini ifade edebilmeli. Bu sağlanmalı. Çocuğa iletişimi rol model olarak yansıtan babalar, teorik olarak da çocuğa bunu anlatmalı, bilgilendirmeleri gerekiyor. İletişim konusunda sorunlar yaşandığı zaman ebeveynlerin rehberlik yapması gerekiyor. Bunlar olmadığı sürece bu silahlara oynayan oyunları görmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuşuyor.
Güneş çocuğun model alma yoluyla silahı arkadaşından görerek aldığını belirterek, anne babanın bunun önleminin farkında olması gerektiğini kaydediyor. Güneş, çocukların bu kadar rahat torpil, maytap ve benzeri patlayıcılara ulaşmasının ayrı ve ciddi bir sorun olduğunu sözlerine ekliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz