Güneydoğu’dan ihracat hızla yükseliyor, Ortadoğu yine ilk sırada

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Ocak ve Ekim ayları arasında, geçen yılın aynı dönemine oranla...

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Ocak ve Ekim ayları arasında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 42,1’lik artış sağlayarak, 5 milyar 785 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bölge ihracatında, ilk sırayı yüzde 59,8’lik payla yine ilk sırada yer aldı.
Ocak Ekim ayları arasındaki ihracat rakamları ile ilgili açıklama yapan GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Birliklerimizce Ocak-Ekim 2011 döneminde, 2010 yılının aynı dönemine oranla yüzde 42,1’lik artışla toplam 5 milyar 785 milyon dolarlık ihracat kayda alındı. Ekim ayında kayda alınan ihracat değeri ise, geçen yıla oranla yüzde 30,3’lük artışla 667 milyar 6 milyon dolar oldu." dedi.
Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 59,8 payla ile ilk sıradaki yerini koruduğunu kaydeden Çıkmaz, "AB ülkeleri yüzde 19,2 pay ile ikinci, Afrika ülkeleri yüzde 6,1 pay ile üçüncü sırada bulunuyor. Irak, İtalya, S.Arabistan, Suriye, Almanya, ABD, İngiltere, Rusya, İran ve Polonya da bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alıyor." diye konuştu.
Halı, kimyevi maddeler, bitkisel yağlar, buğday unu, çimento ve toprak ürünleri, dokuma kumaşlar, polipropilen iplik, örme kumaşlar, bisküvi-pasta, ve dış giyim ürünlerinin, bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu vurgulayan Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotifi ili olan Gaziantep de, Ekim ayındaki 462,4 milyon dolar ihracat ile geçen ay olduğu gibi Türkiye’nin en çok ihracat yapan 6. ili konumunda. Ekim ayı ihracatında, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 31,4’lük artış meydana geldi. 2011 yılının ilk on aylık ihracatı ise 2010 yılının ilk on ayına göre yine yüzde 41’lik artış göstererek toplam 4 milyar 40,5 milyon dolar oldu." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz