Güneydoğu'nun dev kertenkelesi

ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu'nun dev kertenkelesi olan Varanus Ariseus Ariseus'un (Dev Kertenkele) Şanlıurfa'nın Ceylanpınar, Birecik ve Harran İlçeleri'nde yaşadığı bildirildi.

Varanus Ariseus Ariseus kertenkelesinin Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Ceylanpınar, Birecik ve Harran bölgesindeki arazilerde yaşadığını belirten Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Ahmet Oymak, kertenkele hakkında şu bilgileri verdi:
"Yaklaşık 2001 yılında Tektek Dağları'nda vatandaşlar tarafından öldürülerek yakalandı. Ceset çürümek üzereydi. Laboratuara getirdik ve kurtardık. Uzmanlarla görüştük ve Varanus Ariseus Ariseus olduğunu tespit ettik. Bu tür zaten 1803 yılında bilim adamları tarafından kanıtlanmış. Bunun Suriye'de de yaşadığı kayıtlarda var. Güney Asya ve Afrika bölgesinde yaşamakta. Görülmüşse biraz zor. Çünkü aktif hayvanlar. Varanus Ariseus Ariseus Varanidae familyasına ait sır kertenkele türüdür. Dünyada değişik bölgelerde farklı türlerle temsil edilmektedir. Türkiye'de Şanlıurfa'nın civarında Varanus Ariseus Ariseus alt türü bulunmaktadır. Nadir rastlanır. Genelde insanların yaşadığı alanlardan uzak yerlerde toprak altında açtığı oyuklarda yaşarlar. Etçidirler, gündüzleri aktiftirler. Zaman zaman saldırgan oluyorlar".

Reklam
Reklam

Varanus Ariseus Ariseus'un saatte 90 kilometre hız yapabildiği için yakalanmasının çok güç olduğunu kaydeden Oymak, "Nesli tükenmekte olan bu kertenkele Güneydoğu'nun en büyük sürüngenidir. 1 metre 10 santim boyunda olan bu kertenkeleyi köylüler üniversitemize kazandırdı. Ölü olarak yakalanan kertenkele şu anda üniversitemiz Biyoloji Laboratuarı'nda formal dehit içinde saklanıyor" diye konuştu.

Yardımcı Doçent Dr. Ahmet Oymak, sayısı çok az olan bu dev kertenkelenin neslinin tükenmekte olduğunu ve koruma altına alınması gerektiğini söyledi.