Günkü nasıl yazılır? Günkü mü günki mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları arasında yer alan yazım kuralları, kelimeleri doğru yazmak açısından dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Türkçemizde çok sayıda sözcük bulunmaktadır. Sözcük sayısının fazla olması bazı zamanlarda yazım şekillerinde hataların yapılmasına neden olabilmektedir. Dilimizde yaygın olarak yazım stilinde imla yanlışı yapılan sözcüklerden biri günkü kelimesidir. Peki, günkü nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Günkü kelimesi hem yazışmalarda hem de sözlü iletişimlerde yaygın olarak karşımıza çıkan sözcüklerden biridir. Bu kelime çok sık kullanılmasına rağmen yazım şeklinde yazım yanlışı görülmektedir. Sözcüklerin yazımından emin olunmadığında internet ortamında hizmet veren sözlük sitelerine göz atmak önemlidir. Bu noktada en güvenilir kaynak olarak karşımıza Türk Dil Kurumu sözlük sitesi çıkmaktadır.

Günkü nasıl yazılır?

Yazılı iletişimlerde kullanılan sözcükleri ağızdan çıktığı gibi yazmak, yazım hatalarının görülmesine yol açan en önemli sebeplerden biridir. Dilimizde birçok kelimenin yazım şeklinde sıklıkla hataya rastlanılır. Günkü sözcüğü de yazımında yaygın olarak imla yanlışı yapılan kelimeler arasında bulunmaktadır.

Reklam
Reklam

Günkü yazımı konusunda en güncel bilgilere erişim sağlamak için çoğunlukla Türk Dil Kurumunun TDK sözlükleri sayfası ziyaret edilir. Yazım kılavuzları arasında en güvenilir kaynak olarak gösterilen bu site sayesinde kullanıcılar yazımını karıştırdıkları kelimelerin doğru kullanımı daha hızlı bir şekilde öğrenebilir. Günkü sözcüğü sözlü iletişimlerde ağızdan çıktığı gibi yazıya aktarıldığı için imla hatası daha sık meydana gelmektedir. Bu hataların giderilmesinde TDK sözlükleri faydalı olmaktadır. Bu bağlamda günkü TDK’ye göre her daim “günkü” olarak kullanılması gereken bir sözcüktür.

Günkü mü günki mi?

Günkü sözcüğü hem yazışmalarda hem de günlük konuşmalarda sıkça kullanılan kelimelerden biri olarak bilinir. Bu sözcük birçok kullanıcı tarafından genellikle “günki” şeklinde yazılır. Ancak Türk Dil Kurumunun oluşturduğu TDK sözlükleri sitesi ziyaret edildiğinde “günki” olarak yazılan bu kelimenin yanlış yazıldığı bilgisine erişim sağlamaktayız.

Kelimeleri okunduğu gibi yazmak, imla yanlışlarının görülme sıklığını bir hayli artırmaktadır. Bu yüzden sözcüklerin yazımında ikilem yaşandığında öncesinde sözlük sitelerinden kelimeleri sorgulatma işlemi yapmak önemlidir. Bu bağlamda bu kelimenin doğru yazım şeklinin “günkü” olması gerekmektedir. Diğer yazım stilleri Türk Dil Kurumu tarafından imla hatası yapılmış olarak kabul edilmektedir. Tüm bu bilgilerden yola çıktığımızda günkü doğru yazılışı şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • Günkü (doğru kullanım)
  • Günki (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: