Antalya'nın Korkuteli İlçesi Devlet Hastanesi'nde görevli Dahiliye Uzmanı Gülcan Dalgıç, diyetin bilinçsiz yapıldığı takdirde çok ciddi sağlık problemlerine yol açacağını belirtti. Diyet yapmak isteyen kişinin sağlıklı beslenebilmesi için bir hastaneye gidip doktor kontrolüne girmesi gerektiğini ifade eden Dalgıç, "Diyet bilinçsiz yapılmamalı. Bizim yaptığımız tespitlerde, kişinin özellikleri, yaşantısı ve kan değerlerine uygunluk gibi birçok faktör gözönüne alınıyor. Uzun süren diyetleri yapmaktansa, kısa sürede hemen bitirmek istiyorlar. Onlar için bilinçli olmuş bilinçsiz olmuş önemli değil. Tatile gideceğiz diye hemen kilo vermeyi istemek çok yanlış. Kısa sürede kilo verdirmeyi vadeden diyetler, vücutta tamiri mümkün olmayan yaralara neden olabilir. Uzun süre yapılan bilinçsiz diyetler saçlarda, deride, bakışlarda, düşünme yeteneğinde değişikliklere yol açar" diye konuştu.
Dalgıç, diyet yapan insanlarda utangaçlığın da görüldüğünü kaydederek, "Utangaçlık daha genç yaş dönemlerinde oluyor. 18-25 yaş arasında utangaç hastalar görülüyor. İleri yaşlarda kilo alışılmış olarak görülüyor ve hastalık olarak kabul edilmiyor. İnsan ideal kilosundan 7-8 kilo fazlaysa, sağlık problemi yoksa ve görünüşü düzgünse normal olarak karşılanabilir. Ancak 30 kilo fazla varsa bu hastalıktır. Bazı hastalarımız da diyet yapmaktan kaçınıyor. Kendilerine ilaç tedavisi önermemi istiyorlar. 20-30 kilo fazla olunca kiloların yanında şeker hastalığı, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve birçok kronik hastalık da gelir" dedi.
Yaz aylarında yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Dr. Gülcan Dalgıç, "Ancak vücuda belli bir oranda yağ almak da gerekiyor. Sıfır yağsız diyet hiç bir zaman önerilemez ve düşünülemez. 170 santimetre boyunda, 60 kilogram ağırlığında olan bir bayanın günde en az 3-4 tatlı kaşığı yağ alması gerekiyor. Ancak bu oran diyet yapan kişinin özelliklerine göre de değişkenlik gösterebiliyor. Kızartma türü olan yiyecekleri yaz aylarında önermiyoruz" dedi.
Etli pide gibi yiyecekler sıcak havalarda oldukça tehlikeli. Yumurta tüketimi de sınırlanmalı. Haftada 1-2 defa uygun olur. Çünkü bu tür yiyeceklerin sindirimi zor. Buna karşılık suyun çok fazla tüketilmesi gerek. Bitki çaylarını da öneriyorum. Yemek saatleri düzenli olmalı. En geç 19.30'da akşam yemeği yenilmeli. Ancak bazı zamanlar işten geç gelme gibi nedenlerle akşam yemeği atlanabiliyor. Bu zamanlarda çok hafif şekilde kahvaltı türü yemeyi öneriyorum. Bir dilim ekmek, az miktarda peynir ve bir tane domates olabilir. Veya sütün içerisine mısır gevreği konularak yenilebilir. Bu gıdalar vücutta en az yağa dönüşen yiyeceklerdir."
(İHA)