Günümüz Filistin'ine kısa bir bakış

KUDÜS (İHA) - Filistin topraklarında İsrail'in kurulmasıyla hep gündemde kalan Filistin, seçim sonuçlarının açıklanmasıyla bir kez daha dünya gündeminin ilk sırasına oturdu.

Filistin'de 25 Ocak'ta yapılan genel seçimleri, Hamas'ın beklenmedik oranda büyük başarı elde ederek kazanmasının yankıları devam ediyor.
İsrail'in varlığını resmi olarak tanımayan Hamas'ın zaferi ile ilgili dünya liderlerinden birbiri ardında açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yarım asırlık Filistin mücadelesinde ilk saflarda yer alan gruplardan olan Hamas, ilk açıklamalarında kendilerinden korkulmaması mesajını verdi.
İsrail'in Hamas'ı 'terörist örgüt', Hamas'ın da İsrail'i 'gaspçı devlet' olarak gördüğü bir durumda Ortadoğu Barışı için umutlar yeşermeden sararmış gibi görünüyor.
İşte Hamas'ın zaferiyle yeniden dünyanın yönünü döndüğü Filistin gerçeği:

Reklam
Reklam

- Topraklarını İsrail'e kaptıran Filistin, halihazırda 6 bin 20 kilometrelik bir alan üzerine kurulu.
- Yüzölçümü: Batı Şeria, 5 bin 655 kilometre kare. İsrail ve Ürdün arasında bulunuyor. Gazze Şeridi, 365 kilometre kare. İsrail, Mısır ve Akdeniz ile çevrili.
- Nüfus: Filistin Merkez İstatistik Bürosu'nun verilerine göre 3 milyon 800 bin. Nüfusun 2 milyon 400 bini Barı Şeria'da, 1 milyon 400 bini de Gazze Şeridi'nde yaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre de 2 milyon 600 bin Filistinli topraklarını kaybettiği için mülteci konumuna düştü. Filistinli mültecilerin 1 milyon 800 bini Ürdün'de, yaklaşık 800 bini Lübnan ve Suriye'de bulunuyor. Filistinli mülteciler ayrıca diğer Arap ülkelerine de dağılmış durumda. Batı Şeria'da hala 240 bin Yahudi bulunuyor.
- Başkent: Filistin Yönetimi Batı Şeria'daki Ramallah'ta kurulmuş durumda. Yönetim ile ilgili ana binalar Gazze Şeridi'nde bulunuyor. Filistinliler Kudüs'ü gelecekteki devletlerinin başkenti olarak kabul ediyor.
- Dil: Arapça
- Önemli kentler: Batı Şeria'dakiler: Doğu Kudüs, Betlehem, Hebron, Jericho, Cenin, Nablus, Ramallah. Gazze Şeridi'ndekiler: Gazze city, Han Yunus, Refah
- Din: Nüfusun yüzde 97'sinin Müslüman olduğu Filistin'de Hıristiyanlar da yaşıyor.
- Tarih: Osmanlı'dan sonra bir süre İngiliz egemenliğinde kaldı. Filistin'e yerleştirilen Yahudilerin olay çıkarması sonucu İngiltere konuyu 1947'de BM'ye bıraktı. BM, Filistin topraklarını ikiye ayırma önerisinde bulundu. Bir tarafında İsrail, diğer tarafında Filistin. 1948'de bağımsızlığını ilan eden İsrail, Filistin topraklarının yüzde 77'sini işgal etti. Bu topraklarda yaşayan Filistinliler, İsrail'in zulmünden kaçarak mülteci konumuna düştü.
1967 savaşında İsrail Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü de işgal etti. İsrail Kudüs'ü başkenti ilan etse de uluslararası toplum tarafından kabul görmedi. İsrail geçtiğimiz Eylül'de işgal topraklarından sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nden çekildi.
- Siyasi durum: 1993'te Oslo'da varılan anlaşma gereği Tunus'ta sürgünde olan Yaser Arafat, topraklarına dönerek devlete gidecek olan süreci başlattı.Filistin Yönetimi şimdi sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduruyor. Arafat'ın Aralık 2004'te ölmesi üzerine Mahmud Abbas Ocak 2005'te Filistin Yönetimi'nin Başkanı olarak seçildi.
Son seçimlerle Filistin Meclisi'ndeki sandalye sayısı 88'den 132'ye çıkarıldı. 25 Ocak'taki seçim sonuçlarına göre Hamas ve El Fetih Parlamentoda temsil edilme hakkını kazandı.
- Ekonomi: Filistin ekonomisi 2. İntifada'nın başladığı Eylül 2000'den bu yana zor günler geçiriyor ve yabancı yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Nüfusun yüzde 30'dan fazlası işsiz. BM verilerine göre Filistin halkının yüzde 64'ü fakirlik sınırının altında yaşıyor.

Reklam
Reklam