Gurbetçinin hukuk mücadelesi

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'nin Ezine İlçesi'ne bağlı Kumburun Köyü'nde 1975 yılından beri ikamet ettikleri evlerinden tahliye edilmek istenen aile, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 40 sene yurtdışında kalan Nuri Demirsoy ve ailesinin dişinden tırnağından artırıp biriktirdikleri yatırımlarla yaptıkları 3 ev, Ezine Orman İşletme Çiftliği'nin açtığı davayla geri alınmak isteniyor. Nuri Demirsoy, 33 hane içerisinde sadece kendi arazilerinin orman arazisi sayılmasına anlam veremediklerini belirterek, "Yukarıda 52 hane var. Burada da 33 hane var. Bunların hepsi bir tapudan geliyor. Yani 1896 senesinden gelen bir tapu ve bu tapunun şu anki durumu tarla vasfında yani ormanla hiçbir şekilde alakası yok. Dikkat edersek 98 tapu var burada. 1972-75 senelerinde tapularımızı aldık. Yani tapu kadastro planı var. Bu yüzden bir mahalle oluştu. Yol açıldı, elektrik gelirken yüzlerce ağaç kesildi. Telefonu ve altyapısı var. Vergiler veriliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Mağdur durumda olduğunu ve bu sebeple Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açmaya hazırlandığını belirten Demirsoy, "Avrupa'ya gittik para kazandık. Devlet döviz getir dedi, getirdik. Askere gel dedi geldik. Tapumu aldım, 1975 senesinde evimi yaptım. Ben kimseyi üzmek istemiyorum, ama ben Strazburg'a bu durumu bildirdim ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğim" diye konuştu.

Aynı aileden Osman Nezih Demirsoy, "1975'de bu yerleri aldık. Evimizi yaptık ve 31 senedir oturuyoruz. Ben emekli olup tekrar Türkiye'ye geldim. Bir gün icra, jandarmalar geldi. 81 yaşındaki annem düştü bayıldı. Alman arkadaşlarım da vardı, onlar da şaşırdı. Ayrıca bize burada zorla imza attırdılar. Ben 'çıkmıyorum' dedim. 'Benim evim' dedim. Jandarma beni ellerimden tuttu. 'Çıkmazsam ne olacak?' dedim, onlar da 'Sizin eşyalarınızı bahçenin önüne koyacağız' deyip 2 ay süre verdiler" dedi.

Anne Nigar Demirsoy ise, evlerinin ellerinden alınmak istenmesi üzerine felç geçirdiğini söyledi.