Gürcistan batı'dan yardım bekliyor

TİFLİS (İHA) - Güney Osetya üzerinden savaş veren taraflar, çatışmaların sona ermesiyle devam eden ateşkes görüşmelerinde taktik avantajlar elde etmeye çalışıyor.
Rusya'nın dün askeri faaliyetleri durdurmasıyla bölgede fiilen ateşkes sağlanmış vaziyette. Ateşkes hiçbir tarafça ihlal edilmedi.

ABD ise Batı yanlısı Gürcistan'a sert askeri müdahalesinden dolayı Rusya'yı cezalandırma ve Gürcü halkına yardım göndermenin yollarını arıyor. ABD bu kapsamda Rusya'yla yapılması planlanan ortak deniz tatbikatını iptal edecek. ABD Devlet Başkanı George W. Bush yönetimi NATO'nun Rusya'yla toplantı yapmasını da boykot ediyor. ABD ayrıca uzun dönemde Rusya'yla G7 grubu arasındaki temasın azaltılmasını planlıyor.

Reklam
Reklam

Gürcistan hükümeti de çatışmaların durmasıyla birlikte NATO'dan yardım istedi. Gürcistan NATO üyesi değil. Bu ülkenin NATO'ya üye olma teşebbüsleri Rusya'nın büyük tepkisini çekiyor.

Başşehir Tiflis'te ise günler süren çatışmaların ardından hayat normale dönüyor. Bugün lokanta ve kafelerin açık olduğu şehirde Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili lehinde birkaç gösteri yapıldı.